• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko možete zaraditi u Crnoj Gori ovog leta? Negde nude 800€ bez bakšiša, uz gratis smeštaj i hranu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U susret letnjoj sezoni, primorska mesta sve više oživljavaju, mada neka rade "punom parom" cele godine...

  • 4
Letovanje, cene, novčanik, more Foto: Pixabay, Shutterstock

Tivat je grad koji je već uveliko oživljen i pun turista sa svih strana sveta, mada nam iz Turističke organizacije Tivta kažu da je njegova prednost u ostalu na mnoge crnogorske destinacije - upravo to što su hoteli otvoreni cele sezone.

Priznaju, međutim, da problema sa radnom snagom ima, ali verovatno manje nego u ostalim delovima zemlje.

"Kada imate hotele koji drže radnike pod dobrim uslovima svih 12 meseci, onda ti radnici nemaju potrebu da idu i menjaju. Lojalni su. Zato je u Tivtu manji problem nego u drugim mestima Crne Gore, ali odliva radnika, ipak, ima", kažu iz TO Tivta.

Opšte je poznato i da su sezonski radnici iz Srbije Crnu Goru zamenili za Hrvatsku, jer je mnogo Hrvata otišlo putem Evrope poslednjih godina, a ni sami Crnogorci se ne libe da napuste domovinu zarad bolje zarade "preko".

Ipak, ovog proleća smo zatekli i dobar deo radnika iz Srbije u mestima najjužnijeg zaliva Evrope. Kao benefite rada u Crnoj Gori navode blizinu, bliskost sa lokalcima, nepostojanje jezičke barijere, odomaćenost itd...

S druge strane, tu je i sve privlačnija zarada. Ona, doduše, nije atraktivna u svakom letovalištu jadranskog primorja, ali Tivat nudi prilično dobre uslove.

Iako je reč o privatnoj kompaniji (Investment Corporation of Dubai - ICD), ne možemo zanemariti činjenicu da, kada pričamo o uslovima zapošljavanja u Tivtu, njena marina Porto Montenegro zapošljava članove maltene svake druge, treće porodice u gradu.

Ističu da im je cilj da se maksimalno povežu sa lokalnom zajednicom, zarad prosperiteta i ekonomskog razvoja čitavog grada, odnosno opštine, te tako saznajemo i sledeće informacija, bitne za mlade ljudi koji traže sezonski posao:

"Ako imate 23, 24 godine, i dopada vam se da, recimo, radite kao obezbeđenje kraj bazena ili na održavanju istog, odnosno propratne imovine, uz obezbeđen smeštaj i hranu mesečno možete zaraditi 800 evra. Mislimo da je to dobra, startna plata za mlade ljude", kažu nam iz PM.

Što se tiče same ekonomije grada, ona se razvija i zbog potencijala destinacije Luštica Bay, gde iz dana u dan niču luksuzni hoteli i apartmani. U samom Tivtu, na rivi koja spaja dva kraja, cene su raznolike, ali ćete najskuplja italijanska jela, poput paste ili rižota, platiti oko 20 evra.

Burgeri su oko 10, 11 evra, kafe između dva i tri evra u proseku. Vodite računa i ako taksijem dolazite sa aerodroma Tivat u centar, jer oni koji rade na "divlje" mogu da vam naplate 5-minutnu vožnju dobrih 15 evra, dok taksimetar pokazuje realnih 5 evra.

(Telegraf Biznis)

Video: Srbija, Grčka, pravoslavlje! Srbi, Grci i Italijani zajedno čekali presudu Đokoviću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    1. maj 2023 | 20:19

    "Negde nude" - НЕГДЕ не нуде, а ретко исплаћују...

  • Nole

    1. maj 2023 | 23:56

    Pa u srbiji prosecna plata 800.

  • Mendoza

    2. maj 2023 | 07:58

    Slabo je to 800.€,moraju to ozbiljno pojačati!?Ali, ako se traži odnos prema poslu kao što ga imaju Crnogorci,onda je dovoljno 800.€!😂😂😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>