• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Važe za najsrećnije ljude, zarada im je 6.000 evra, a pola nacije nema auto: I Srbi bi rado tamo živeli

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Biti ili ne biti", pitanje je sad.. Ili, možda, nije?

  • 3
danska Foto: Shutterstock

Izgleda da izraz "Nešto je trulo u državi Danskoj", iz Šekspirove drame Hamlet, danas ne samo da ne važi za mladi par iz Hrvatske o kojem smo pisali, već ni za dobar deo naših građana.

Naime, prema rezultatima ankete Telegraf Biznisa (na osnovu preseka stanja u jednom momentu 2. maja), čak 50% naših čitalaca bi bez razmišljanja krenulo putem ove skandinavske zemlje - kada bi imalo priliku.

Ovde treba podvući i da je velika prepreka građanima Srbije to što nemaju EU pasoš, odnosno činjenica da sa nacionalnim pasošem prolaze Danteove krugove pakle kada konkurišu za posao "preko" i traže boravišnu vizu.

Nešto manje od trećine ljudi bi započelo novi život u Danskoj kada bi našli "baš dobar posao", dok nekih 20% smatra da je "najbolje kod kuće".

Danska je, inače, više puta proglašavana za najsrećniju državu svetu, pre svega zbog niskog procenta korupcije, opšteg blagostanja nacije, visokog standarda, dobre zdravstvene i socijalne zaštite, ulaganja u ekologiju, fizičkih aktivnosti građana...

Recimo, neverovatan je podatak da devet od 10 Danaca vozi bicikl, a neka statistika pokazuje da nacija od 5,5 miliona stanovnika raspolaže sa čak 4,5 miliona bicikala. Naspram toga, samo je 2 miliona automobila.

Podaci dalje govore da 44% Danaca ne poseduje automobil.

Mimo toga, uprkos krizi koja pogađa svet, u ovoj skandinavskoj zemlji i dalje se živi bezbrižno. Nacionalna statistika govori da je prosečna zarada, pre oporezivanja, oko 45.000 danskih kruna ili 6.100 evra.

Godinama unazad statistika je pokazivala da građanin Danske, u proseku, živi 25% bolje od prosečnog stanovnika EU.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danmark

    2. maj 2023 | 08:04

    Pozdravi iz Danske. Plata o kojoj pričate je bruto. Obzirom da su u Danskoj porezi izuzetno veliki prosečan Danac zaradi oko 2300-2400 evra mesečno neto. Automobili su 50% skuplji nego u Nemačkoj na primer kao i registracija. Zato kad pogledate vozni park to su uglavnom autići manje kubikaže. Nije retko da vidite da neko vozi 15ak godina star automobil. Izuzetak su električni automobili pošto država daje podsticaje. Sa visokim porezima održavaju socijalni mir. Niko nije siromašan, ali niko nije ni naročito bogat. Nećete videti Lamborginije na putevima. Socijalizam u praksi. Rentiranje stanova je užasno skupo, tako da za sobu u Kopenhagenu treba odvojiti oko 1000 evra, a za omanji stan na periferiji oko 1300. Srećni su jer se oseća sigurnost. Znaju da će država preuzeti brigu i ako ostanu bez posla. Školski sistem je dobar i besplatan za sve, uključujući i visoko obrazovanje. Život u Danskoj je generalno dobar, ali nije ni nalik bogatstvu onako kako se to na Balkanu zamišlja.

  • Bojan

    2. maj 2023 | 07:44

    Posle oporezivanja, 25.000 kruna. Fenomenala zemlja za zivot i rad. Preskupa je mnogo

  • Srebrni

    15. maj 2023 | 19:04

    Život bogatih siromaha.Nisam bahat ali ne volim ni tu ustogljenu skromnost.Vozimo stara auta samo kad moramo inace smo na bajsevima,garderoba nije markirana,jedemo samo zdravu hranu izlazimo samo u bioskop na godisnji idemo na selo,grejemo zimi na max 21 stepen,deca ne jedu slatko i niko ne pusi....skromno,skromni,skromno....mnogo dosadno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>