• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi trend među kompanijama: Kada život postane stresan - svima daju slobodan dan

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zaposleni sada sve češće traže poslove koji podržavaju njihove potrebe za mentalnim zdravljem

  • 0
stres, posao

Foto: Shutterstock

Iako je u Srbiji to teško zamisliti, u svetu postoje firme koje imaju razumevanja za to da vam "nije dan".

Dakle, kada život postane, kako kažu, "previše stresan" - zaposleni imaju pravo da uzmu slobodan dan. Danas, mladima koji tek pronalaze posao pojam "dani mentalnog zdravlja" možda i nije stran, ali je ranije bio tabu.

Kada biste poslodavcu rekli da ne možete doći na posao jer se psihički ili emocionalno ne osećate najbolje, verovatno bi vas samo popreko pogledao. Drugim rečima, mislio bi da "folirate".

Ipak, WSJ piše da je sada drugačije: mnoge kompanije zvanično prepoznaju potrebu za tim i nude "dane mentalnog zdravlja".

- Više kompanija dopušta dodatne slobodne dane radnicima, ne zbog pregleda kod doktora ili radi završavanja nekih obaveza, već zbog stresnih događaja van radnog mesta. Odluka da se ponude ove vrste "ličnih dana", jedan je od nekoliko poteza koje prave rukovodioci kompanija, kako bi odgovorili na zabrinutost u vezi sa mentalnim zdravljem zaposlenih - kaže Lini Luk, direktorka u NerdWallet.

Dodaje da kompanije, takođe, nude dane mentalnog zdravlja u celoj kompaniji, kao i sobe za predah na samom radnom mestu.

Dok vode računa o svojim radnicima, kompanije ih istovremeno "vežu" za sebe, odnosno privlače nove potencijalne kandidate za posao, koji vide benefit u takvom pristupu osoblju.

- U ovom, našem vremenu, mentalno zdravlje je kriza na radnom mestu - istakla je dalje Lini Luk, i dodala:

"Ne smatramo da je briga o mentalnom zdravlju nešto što bi trebalo samo ubaciti u plaćeno odsustvo s posla ili bolovanje. Zaposleni u NerdWallet-u, kompaniji za lične finansije, dobijaju neograničeno plaćeno slobodno vreme, osam sati po četvrtini plaćenog vremena za volonterski rad i petonedeljni odmor nakon pet godina na poslu. Rukovodioci su bili zabrinuti da to nije dovoljno".

Navodi se i da zaposleni sada traže poslove koji podržavaju njihove potrebe za mentalnim zdravljem - na rekordnom nivou.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>