• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sprema se egzodus vozača iz BiH i Crne Gore? Nemačka menja ključni propis, već od 1. avgusta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Profesionalni vozači autobusa i kamiona i dalje su među najdeficitarnijim zanimanjima kako u inostranstvu, tako i u Bosni i Hercegovini

  • 1
Kamion Foto: Shutterstock

Od 1. avgusta 2023. Nemačka je odlučila da zvanično prizna sve vozačke dozvole iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, sa svim položenim kategorijama za putnička i teretna vozila.

Ovakva odluka će, bez sumnje, doprineti većem broju odlazaka iz obe zemlje, a posebno iz Bosne i Hercegovine, jer će olakšati proces dobijanja viza. Podsećamo da ogroman broj građana BiH već živi i radi u Nemačkoj.

Pretpostavka je da bi, pre svega, trebalo da se poveća broj odlazaka kvalifikovanih i profesionalnih vozača, koji su u Nemačkoj vrlo traženi.

To će svakako dodatno otežati situaciju u BiH, gde već postoji nedostatak vozača, prenosi Poslovni dnevnik.

Traženo zanimanje

U Bosni i Hercegovini je registrovano 23.773 vozača. Podaci pokazuju da su registrovana ukupno 29.454 teretna vozila i autobusa, te 4.663 njihovih vlasnika.

Profesionalni vozači autobusa i kamiona i dalje su među najdeficitarnijim zanimanjima - kako u inostranstvu, tako i u Bosni i Hercegovini.

Naime, nekim firmama nedostaje 50 ili čak i više vozača, a pojedine kompanije u Bosni i Hercegovini odlučile su da budućim radnicima omoguće polaganje vozačkog ispita, u nadi da će to "osigurati" radnu snagu.

Samo u protekle četiri godine Bosnu i Hercegovinu je napustilo 6.500 profesionalnih vozača, a najava o uvođenju jedinstvenih digitalnih vozačkih dozvola u Evropskoj uniji, u idućim mesecima, mogla bi da pokrene novi talas odlazaka vozača u inostranstvo.

Prevoznici, pritom, upozoravaju da će se, ako se ovako nastavi, Bosna i Hercegovina uskoro suočiti sa činjenicom da nema ko da prevozi ni robu ni putnike. Nemačka, koja traži nekoliko desetina hiljada vozača kamiona i autobusa, trenutno ne priznaje vozačke dozvole iz BiH, pa svi vozači koji nameravaju da rade tamo - moraju ponovno da polažu vozački ispit.

Cena toga je oko 3.000 evra, što im je, svakako, velika prepreka.

Jedinstvene digitalne vozačke dozvole za sve članice EU omogućavaju, između ostalog, zamenu vozačke dozvole izdate u državi van EU - za dozvolu iz zemlje u kojoj vozač želi da radi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rsv

    7. jun 2023 | 22:03

    Sta je nema vozaca u 4.rajhu.nece švaburine da voze kamione i buseve. Pa moze da dodje bjeda iz zemalja koje su te iste švaburine unistile , ostvario se san A.H

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>