• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Niksen je zaživeo među zaposlenima i može vas "spasiti" od sagorevanja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Duh Holanđana" putuje svetom...

  • 0
odmaranje Foto: Shutterstock

Mnogi Holanđani koriste svaki slobodan trenutak da uživaju u peščanim plažama i obali Severnog mora, leti se sunčaju, šetaju prirodom ili voze bicikl, a zatim sede na jednoj od mnogobrojnih klupica - i uživaju.

Ponekad čitaju ili ćaskaju sa prijateljima, ali isto tako, nisu retki ni oni koji praktikuju Niksen - holandski velnes trend koji znači "ne raditi ništa".

Prvi put je privukao pažnju sveta 2019. godine, kao način upravljanja stresom ili oporavka od sagorevanja na poslu (burnout). U to vreme, ljudi su se masovno žalili na iscrpljenost i depresiju, izazvanu prezaposlenošću, i tražili rešenja kako da pomognu sebi.

Japanci imaju Ikigai, Danci Hige (hygge), a Holanđani Niksen, kao praksu "nerada". Ali, onog pozitivnog, kada telu i umu dajete priliku da se sami obnove i oporave. Drugim rečima, ideja je da to što u tom momentu radite - nema svrhu.

Niksen, zapravo, prilično odstupa od pojma svesnosti - ideja je da samo budete tu, u trenutku.

I dok svet mahom insistira na tome da sve što radimo uvek bude smisleno, svrsishodno, Niksen zagovara suprotno: "nemojte raditi ništa ili se bavite nečim trivijalnim, što je način da uživate u sopstvenom vremenu".

Mlađe generacije su, posebno, pod stresom više nego ikada – čak i u Holandiji, zemlji koja je tradicionalno hvaljena zbog uspostavljanja balansa između posla i privatnog života. Ipak, kako naši životi i poslovi postaju sve složeniji, tako smo više izloženi multitasking-u i računarima, što sve dovodi do prevremenog sagorevanja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>