• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zdravlje, pa sve ostalo: Šefovi ne čuju vapaje hiljade radnika koji osećaju hronični nemir (ANKETA)

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mentalno zdravlje zaposlenih je tema o kojoj se sve više priča, na globalnom planu

  • 0
rad sa plaže Foto: Shutterstock

Prema anketi koju su u martu sproveli Delojt i Vorkplejs Intelidžens, a koja je uključila 3.150 ljudi, lideri i dalje ne doživljavaju ozbiljno mentalno zdravlje (blagostanje) svojih zaposlenih.

Novi izveštaj naglašava odsustvo empatije i razumevanja šefova prema radnicima, koji se, pritom, u velikom broju bore sa niskim nivoom blagostanja. 

Većina njih kaže da im se zdravlje pogoršalo ili da je ostalo na istom nivou kao i prošle godine. Međutim, top menadžment (C-suite) u raznim američkim kompanijama ukazuje na drugačiju perspektivu; više od tri na svaka četiri rukovodioca veruje da se dobrobit njihove radne snage poboljšalo.

- To pokazuje da rukovodioci nemaju dodir sa realnošću u kontekstu blagostanja njihovih radnika - rekao je za CNBC Dan Šavbel, izvršni partner u Vorkplejs Intelidžensu.

Top menadžment je, dodaje, toliko fokusiran na makro sliku svojih organizacija, da mu je teško da vidi makro sliku dobrobiti svojih zaposlenih.

Dok 77% rukovodilaca veruje da se mentalno blagostanje radnika poboljšalo, samo 33% anketiranih zaposlenih se tako i oseća, navodi se u izveštaju. Još manji procenat smatra da je njihovo socijalno i finansijsko blagostanje (27% i 30% respektivno) - poboljšano.

Zaključak je da posao, odnosno radno mesto, mnogima i dalje predstavlja prepreku ka dobrobiti.

Gorepomenute kompanije su otkrile da je većina ispitanika motivisana da dosegne blagostanje, a 84% je reklo da je poboljšanje njihovog mentalnog, fizičkog i finansijskog zdravlja "glavni prioritet" ove godine. U stvari, 74 procenata kaže da je to važnije od napredovanja u karijeri, navodi se u izveštaju.

Da li se borite sa mentalnim zdravljem na poslu?

Glasajte

Međutim, faktori poput velikog opterećenja na poslu, dugog radnog vremena i stresa - nalaze se na vrhu liste prepreka za koje ispitanici kažu da stoje na putu poboljšanja njihovog blagostanja. Na primer, skoro tri četvrtine zaposlenih navodi da se bori da uzme slobodno vreme ili da se odvoji od posla, a samo polovina je izjavila da "uvek" ili "često" koristi ceo godišnji odmor.

Šta kompanije mogu da urade?

U izveštaju se naglašava da loše stanje mentalnog i fizičkog zdravlja zaposlenih treba da bude posebno zabrinjavajuće za lidere. Dodaje se da je došlo do "značajnog povećanja" procenta ispitanika koji razmišljaju da napuste posao zbog drugog posla koji bi bolje "podržao" njihovo blagostanje.

- Menadžeri igraju ključnu ulogu u poboljšanju blagostanja, jer svakodnevno direktno komuniciraju sa zaposlenima - rekao je Šavbel.

(Telegraf Biznis)

Video: Svi govore o greškama, a šta je strah od uspeha? Biljana se iz Australije vratila u Srbiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>