• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nedostatak lekara sve veći problem u Hrvatskoj: Zemlju za 10 godina napustilo 1.150 lekara

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bajviše nedostaje lekara porodične medicine, ali i ginekologa i pedijatara

 • 2
Protest lekara u Zagrebu

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ EDVARD ŠUŠAK/ nr

Među 1.150 lekara, koliko ih je u poslednjih 10 godina otišlo iz Hrvatske, najveći je broj specijalista i mladih lekara koji se preko granice upute odmah nakon završetka fakulteta.

U zdravstvenom sistemu najviše nedostaje lekara porodične medicine, ali i ginekologa i pedijatara, prenosi Hrvatska radio televizija.

"Prema digitalnom atlasu Hrvatske lekarske komore 850 lekara prikupilo je potpunu dokumentaciju za odlazak iz Hrvatske prosečne starosti oko 47 godina, što je u medicinskom svetu najpotentnije vreme", rekla je Marija Rogoznica iz Hrvatske lekaraske komore.

Prema njenim rečima, nedavno povećanje plaća vraća nadu, iako novac nije primarni razlog nezadovoljstva.

"Problem odlaska lekara je neorganizovan zdravstveni sistem. To je glavni problem, a drugi je plata", rekla je Rogoznica.

Prema podacima Agencije za nauku i visoko obrazovanje, u top 5 fakulteta koje su prošle godine upisivali učenici s najboljim ocenama, dva su medicinska - osječki i zagrebački.

"Iako je broj maturanata značajno manji zadnjih godina, interesovanje za studiranje medicine nije se smanjio ni na hrvatskom studiju, ni na studiju medicine na engleskom jeziku.

Štaviše, na studij na engleskom pritisak je sve veći, rekla je Jasna Lovrić, predsednica Uprave za upis, Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku Ivica Mihaljević tvrdi da se godišnje za taj fakultet prijavi 800 studenata, a prima se 70 kandidata.

"Imali smo 60 upisnih mesta, sada već niz godina imamo 70. Naravno kada slušamo kakav je nedostatak lekara u Hrvatskoj, verovatno će ta kvota, po mom mišljenju morati da se poveća", rekao je Mihaljević.

(Telegraf Biznis)

Video: Ni lekari nisu verovali, ali je Andrea uspela: Posle 6 godina u kolicima uspela je da ustane

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Valdo

  7. jul 2023 | 04:59

  Ništa me ne čudi što su i hrvati pobegli iz Hrvatske. Nek ih leče oni koji su pobili i proterali Srbe!!!

  1
  1

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>