• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posao nije sve u životu: Devojku (28) praktično oterali na 3 nedelje odmora

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

S druge strane, prosečan Amerikanac se svesno odriče 9 i po dana odmora svake godine

  • 1
kupanje, more, morska so, žena na plaži Foto: Shutterstock/Ph_Stephan

Lene Vindenes radi kao menažder za društvene mreže u Norveškoj, živi u Oslu, i zaposlena je u kompaniji koja sve svoje zaposlene takoreći "tera" da leti idu na odmor dvadesetak dana.

Letnja sezona putovanja je u punom jeku i mnogi radnici bi rado planirali odmor, ali nema svaka kompanija/država istu radnu, tj. korporativnu kulturu.

Konkretno u SAD, radi se prekovremeno, i praktično nema državnog zakona koji bi garantovao plaćeni odmor. Stoga je Amerikancima teško da iskoriste slobodne dane koji se gomilaju.

Prosečan Amerikanac se svesno odriče 9 i po dana odmora svake godine, odnosno "poklanja" ih firmi, a i kada uzmu slobodno vreme - većina kaže da nije u stanju da prestane da radi.

Drugim rečima, angažovani su čak iako ispijaju neki koktel na plaži, ili proveravaju mejlove i poruke čim slete na aerodrom. Takav je slučaj i sa Lene Vindenes, koja pada u iskušenje da proveri svoje poslovne poruke i kada je na odmoru.

Ali, kao i mnogi evropski radnici, ona po zakonu ima pravo na značajan iznos plaćenog odsustva. Njena kompanija garantuje 25 plaćenih dana godišnjeg odmora, a ona mora da uzme tri nedelje odmora tokom leta, između juna i avgusta.

Jednom je uzela četiri nedelje da putuje po Evropi, ali priznaje da joj je „zaista teško“ da ne proveri mejlove kada je van radnog vremena.

Dodaje i da joj je vraćanje na posao, nakon nekoliko nedelja odmora, „uvek neodoljivo“.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>