• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Recite mi nešto o sebi": Najbolji odgovor na ovo pitanje daje čovek koji je obavio 30.000 intervjua

Vreme čitanja: oko 2 min.

Važno je da svoj odgovor prilagodite konkretnom poslu za koji intervjuišete, fokusirajući se na veštine i iskustvo koji su najrelevantniji

  • 1
biznis, poslovni intrevju sastanak razgovor za posao zena zene direktorka Foto: Shutterstock

"Recite mi nešto o sebi", jedno je od najčešćih pitanja na intervjuima za posao. Iako deluje lako za odgovor, odgovor na ovo pitanje može da bude prilično težak, kaže izvršni direktor koji je obavio preko 30.000 intervjua.

"Pričaj mi o sebi" je više od ledolomca: menadžeri za zapošljavanje koriste ovo pitanje da procene vaše samopouzdanje i osete puls vaših ciljeva i prioriteta.

- Kada idete na razgovor za posao, vi se plasirate na tržište. Najbolja vrsta marketinga govori istinu, sažeta je i privlačna - kaže Vilijam Vanderblomen, izvršni direktor kompanije za traženje izvršnih direktora.

Vanderblomen je intervjuisao preko 30.000 kandidata za posao i napisao nekoliko knjiga o tome kako izgraditi uspešnu karijeru. Njegova predstojeća knjiga "Budi jednorog: 12 navika vođenih podacima koje odvajaju najbolje lidere od ostalih" biće objavljena u novembru 2023. godine, piše CNBC Make It.

Pošto se pitanje "Pričaj mi o sebi" obično postavlja na početku intervjua za posao, to je odlična prilika da se ostavi snažan prvi utisak na menadžera za zapošljavanje, dodaje Vanderbloemen.

Vaš odgovor na ovo pitanje bi trebalo da bude kao mini lift koji ističe jednu od vaših prednosti, relevantno prošlo iskustvo i zašto ste uzbuđeni zbog ovog posla.

- Kada tražim od kandidata da mi pričaju o sebi, tražim samosvest. Istaknuti kandidati su oni koji mi jasno pokazuju koje su njihove snage i od koje vrste posla prirodno dobijaju energiju - objašnjava on.

Važno je da svoj odgovor prilagodite konkretnom poslu za koji intervjuišete, fokusirajući se na veštine i iskustvo koji su najrelevantniji.

Na primer, ako ste na intervjuu za posao programera softvera u rastućem tehnološkom startupu, mogli biste reći:

- U ovom trenutku svoje karijere, naučio sam da zaista uživam u radu u brzom, agilnom okruženju. Ne mogu da izdržim da mirno sedim i radim istu stvar svaki dan, čak i van posla, uvek sam nestrpljiv da pokupim nove hobije. Jedna stvar koju volim u vašoj kompaniji je to što ste trenutno u fazi rasta. Uzbuđen sam što ću doprineti ovom rastu, prilagođavati se u hodu i podržavati rad drugih timova koliko god mogu - rekao je on.

Ili, na primer, za posao menadžera ljudskih resursa, možete objasniti zašto volite da se povezujete sa ljudima i ponudite primer vremena kada ste to radili na poslu ili za vannastavnu aktivnost, predlaže Vanderlboemen.

Na kraju, on dodaje: "Ako možete da pokažete intervjueru zašto ste povezani sa firmom na određeni način i kako se to poklapa sa očekivanjima uloge, oduševićete ih".

(Telegraf Biznis)

Video: Titov poslednji batler nam otrkiva tajnu recepta bledske krempite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    15. jul 2023 | 23:37

    Mozda gresim, ali mislim da je nasa, zapadna civilizacija, zavrsila sa ovakvim izmastavanjima I ulizivanjima poslodavcu. Vremena su se prominila, danas je pravi i jedini nacin komunikacije na interview za posao - vama treba to, ja znam da radim to, koliko ste spremni da platite za to. Ni vas ni mene ne zanimaju price o vrednostima I team bildinzima. Ja zanat, a vi pare, bonuse, osiguranje I druge benefite na sto. Pa ako se nadjemo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>