• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Razgovarate li sa kolegama o visini plate? Evo zašto ne bi trebalo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otvorena diskusija o platama može čak dovesti do problema sa poštovanjem zakona, jer je ovo zaštićena informacija

  • 2
Zaposleni radnici pare novac plata isplata Foto-ilustracija: Shutterstock

Radno mesto može postati napeto okruženje kada se među kolegama pokrene pitanje plata, smatraju stručnjaci za ljudske resurse.

Poređenje plata, razgovor o bonusima i razgovor o provizijama za poslove prodaje ili druge pozicije mogu čak dovesti do neprijateljskog radnog okruženja. To može stvoriti napetost među radnicima.

Plata svakog pojedinca je privatna stvar, zbog čega mnogi stručnjaci veruju da je mudro zadržati svoju zaradu za sebe.

- Smatra se neprofesionalnim razgovarati o platama na radnom mestu, jer to može dovesti do napetosti, ogorčenosti i nepoverenja među kolegama -  rekla je Adrijen Kauč, analitičarka ljudskih resursa u LLC. services u Halendejlu na Floridi.

Otvorena diskusija o platama može čak dovesti do problema sa poštovanjem zakona jer je ovo zaštićena informacija, takođe je rekao Kauč. Poređenja plata mogu uticati i na produktivnost radnika

Nije neuobičajeno da dvoje ljudi rade isti posao, ali primaju različite plate zbog faktora kao što su obrazovanje, iskustvo i radni staž u kompaniji, primetila je Kauč.

- Na primer, jedan od mojih klijenata se suočio sa ovim problemom kada je zaposleni saznao da je kolega sa istim nazivom posla i obavezama više plaćen. Zaposleni je bio ogorčen i to je dovelo do pada morala i produktivnosti - kaže Kauč.

Menadžer poslovnog razvoja nedavno je odgovorio na objavu na LinkedInu o tome da li je na radnom mestu preporučljivo razgovarati o platama. I on se protivio takvom potezu.

- Nikada nisam bio uključen u razgovor o platama koji se završava pozitivno. Uvek neko može da ode do svog menadžera i kaže: "Plaćate nekom drugom više nego meni, a ja sam daleko bolji u svom poslu." To stvara podelu i osećaj nejednakosti uprkos tome što postoje opravdani razlozi za razliku u platama - kaže on.

Urednik na LinkedIn-u je primetio: "Razgovori o plati su retko jednostavni i mnoge kompanije obeshrabruju ili čak zabranjuju osoblju da razgovara sa kolegama o svojoj naknadi."

(Telegraf Biznis)

Video: Jedna noć u njemu vredi kao prosečna plata u Srbiji: Otvara se prvi plutajući rizort na svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kiza

    24. jul 2023 | 20:37

    Wow, jedino kome to odgovara je vlasniku/visem menadzmentu jer vise ostane za njih…

  • Ezra

    24. jul 2023 | 21:45

    U pitanju neke mutne radnje, zasto je plata tajna

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>