• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Internet, vize, hrana: Gde u Evropi je najbolje raditi na daljinu u 2023? Detaljan presek stanja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Možda nekima i nije iznenađenje da je prvo mesto na listi odnela Norveška, sa ocenom 7,79/10

  • 0
Rad na daljinu Foto-kolaž: Shutterstock, Pixabay

U momentu kada se maltene ceo svet, negde početkom 2020, "prebacio" na rad na daljinu - niko nije mogao ni da sluti dokle će ići taj "trend". Tačnije, mislili smo da će trajati koliko i pandemija.

Međutim, o koroni se odavno više ne priča (barem ne u onoj meri), a rad na daljinu je i dalje tu. Štaviše, prisutniji nego ikad, uprkos apelima nekih svetskih kompanija i šefova da se radnici vrate u kancelarije.

Za dobar deo zaposlenih, rad na daljinu postao je norma, ili kako volimo da kažemo - "nova normalnost". To je ljudima pružilo priliku da se presele u drugu zemlju, a da ne moraju da menjaju posao.

Istovremeno, rade sa bilo koje tačke na planeti, putuju, upoznaju druge ljude i kulture, a uspešno rade i zarađuju kao i pre, ne izlazeći mnogo iz svoje zone komfora.

Portal movingtospain.com je, u međuvremenu, uzeo u obzir neke ključne parametre kao što su viza, internet mreža i hrana, i objavio spisak najboljih evropskih destinacija za rad na daljinu.

Možda nekima i nije iznenađenje da je prvo mesto na listi odnela Norveška sa ocenom 7,79/10. Osim što važi za jednu od najbolje uređenih zemalja na svetu, Norveška ima i najveći procenat radnika na daljinu. Posebno se ističe kvalitet zdravstvene zaštite, dok posetioci hvale i njene prirodne lepote.

Sa ocenom digitalnih nomada 7,22 od 10, Nemačka je zauzela drugo mesto na ovoj listi. Baš kao i Norveška, može da se pohvali velikim brojem digitalnih nomada i visokim stepenom zdravstvene zaštite. Doduše, ono što je mana jeste da ova država nema najbrži internet.

Mađarska se kotirala na trećem mestu, sa ocenom 7,10/10, a radnici na daljinu su je pohvalili upravo zbog faktora koji je Nemačkoj slabija tačka, a to je odličan i brz internet. Mađarska je takođe jedna od zemalja koje nude specijalnu vizu za digitalne nomade.

Poslednja dva mesta, četvrto i peto, zauzimaju Španija (6,76/10) i Portugal (6,70/10).

Život u Španiji može vam ponuditi neke od najboljih brzina interneta u Evropi, a nomadi su pohvalili i zdravstvenu zaštitu. S druge strane, hrana je odlična, kao i zabava, kultura, stil života. Španija je, takođe, jedna od evropskih država koje nude vizu svim radnicima koji žele da žive i rade tamo određeno vreme.

Portugal se, možda, u javnosti ne promoviše mnogo, ali se kontinuirano kotira kao jedna od najboljih evropskih destinacija - kako za zabavu i rekreaciju, tako i za rad. S jedne strane, važi za jednu od najbezbednijih zemalja na listi, a sa druge strane - ima dobar internet i relativno niske cene.

Zanimljivo je da se i Srbija našla na ovoj listi, kao zemlja sa najnižim troškovima života - ali, iz ugla stranih digitalnih radnika. Među povoljnim državama su i Albanija, Rumunija, Poljska.

Kada je reč o zemljama sa najbržim internetom, najviše ocene su ponele Danska (204 Mbps brzina preuzimanja), Rumunija (180 Mbps brzina preuzimanja) i Španija (178 Mbps brzina preuzimanja).

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>