• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjak za veštačku inteligenciju je hit pozicija na tržištu: Već ih svi traže, a AI manija je tek počela

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnoge kompanije istražuju načine da integrišu veštačku inteligenciju u svoje poslovne platforme i rade sa veštim slobodnim programerima

  • 0
Veštačka inteligencija Foto: Shutterstock.com

Vlad Hu je započeo svoju karijeru kao softverski inženjer i na kraju je osnovao sopstvenu softversku agenciju, ali tokom protekle godine velika prilika za zaradu su mu bili frilens poslovi vezani za veštačku inteligenciju. Uspon generativne AI brzo preoblikuje tržište slobodnih tehnoloških poslova, sa brojnim oglasima poslodavaca vezanih za AI.

- Pre tri godine, postati stručnjak za veštačku inteligenciju podrazumevalo bi "duboko znanje o algoritmima mašinskog učenja i mnogo tehničkih stvari - rekao je Hu, koji radi preko Fiverra na projektima implementacije chatbot-a.

Prema podacima kompanije Indid, generativna radna mesta u vezi sa veštačkom inteligencijom porasla su za skoro 250 odsto od jula 2021. do jula 2023. godine.

Prema LinkedIn-u, koji je u vlasništvu Majkrosofta, primarnog investitora OpenAI-a, otkako je ovaj model prvi put stigao u javnost u novembru 2022. godine, pretraživanja članova LinkedIn-a o terminima vezanim za AI nastavljaju da rastu. Od početka aprila, broj postova članova LinkedIn-a u SAD u kojima se pominju ove ključne reči porastao je za 25 odsto mesečno. Do juna, AI ključne reči poput "ChatGPT", "prompt engineering" i "prompt crafting" dodavane su profilima 15 puta češće nego na početku godine.

- Mnoge kompanije istražuju načine da integrišu veštačku inteligenciju u svoje poslovne platforme i rade sa veštim slobodnim programerima - rekla je portparolka Fivera.

Hu je rekao da ga preduzeća zainteresovana za uvođenje ChatGPT-a ili sličnog AI bota u aplikaciju često kontaktiraju kako bi razumeli tehnologiju. Fiver je takođe primetio eksploziju interesovanja za kreiranje video snimaka u vezi sa veštačkom inteligencijom u poslednjih šest meseci, prema rečima portparolke, kao i angažovanje firmi koje traže stručnjake za razvoj aplikacija za veštačku inteligenciju.

Potražnja za slobodnim stručnjacima za veštačku inteligenciju trebalo bi da nastavi da raste, pokazuju podaci LinkedIn-a, sa anketom koju je sproveo u junu među rukovodiocima koja je otkrila da 44 odsto njih u SAD namerava da proširi svoju upotrebu AI tehnologija u narednoj godini, jer  47 odsto kaže da očekuje da će to povećati produktivnost.

- AI već pokreće promene u radnoj snazi - napisala je dr Karin Kimbrou, glavni ekonomista u LinkedInu, u nedavnom izveštaju u kojem je utvrđeno da nešto manje od polovine rukovodilaca kaže da će AI povećati produktivnost.

U protekloj godini, videli smo profesionalce kako globalno usvajaju veštine veštačke inteligencije velikom brzinom; ovo se dešava uporedo sa poslodavcima koji sve više traže talente sa znanjem o tome kako da efikasno koriste nove tehnologije veštačke inteligencije kako bi poboljšali produktivnost u svojim organizacijama.

Postoji prilika za slobodnjake stručnjake za AI da iskoriste nedostatak veština za veštačku inteligenciju među postojećim profesionalcima u industriji, u svim sektorima privrede.

(Telegraf Biznis)

Video: Kloniranje glasa veštačkom inteligencijom: Koliko zapravo zvuči kao prava osoba?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>