• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zanimljivi rezultati istraživanja: 14% zaposlenih realno radi od kuće i to im nije "omiljeni" način rada

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zanimljivo je da je povezanost sa kolegama nešto niža kod onih radnika koji stalno rade iz kancelarije, nego kod onih koji rade od kuće

  • 0
Rad od kuće, rad iz kancelarije Foot-kolaž: Pexels, Pixabay

U Srbiji 30 odsto zaposlenih ima mogućnost "remote" rada, dok se realno 14 odsto celokupnog rada odvija van kancelarije, zaključak je istraživanja "Šta to radi zaposlene", u kom je učestvovalo 2.465 radnika iz više od 2.200 kompanija koje posluju u našoj zemlji.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od juna do jula ove godine. Ko ima mogućnost za rad od kuće?

Skoro polovina ispitanika, odnosno 49 odsto, je odgovorilo da rad od kuće u njihovom slučaju ,,nije primenjiv zbog prirode posla".

Njih 21 odsto je odgovorilo da ,,nije dozvoljen rad od kuće", dok njih 18 odsto ,,može u određenoj meri''.

Svega 10 odsto je onih koji bez opterećenja mogu da izaberu da ostanu od kuće, a nekolicina, odnosno 2 odsto ispitanika ,,može da radi samo od kuće''.

Sledeće pitanje u istraživanju ticalo se toga ,,koliko dana nedeljno zaposleni rade od kuće?".

Ispostavlja se da svega 7 odsto ispitanika zaista radi svih pet dana od kuće, dok čak 75 odsto ne provede ni jedan dan u radu mimo kancelarije.

"Kada se uzme u obzir koliko dana zaposleni u Srbiji provode radeći od kuće a koliko na poslu, dolazimo do zaključka da, u momentu dok čitate ovaj izveštaj 14% rada u Srbiji se odvija remote", navodi se u izveštaju Osiguranika.

Kada je reč o starosnoj granici, generacija Z je ta koja najviše sati provede u remote radu nedeljno, odnosno 11, dok bejbi bumeri rade svega 4 sata od kuće.

stan, rad od kuće Foto: Freepik

Da li su oni koj rade od kuće zaista produktivniji?

Ovo pitanje večito izaziva polemiku. Pogotovo u momentu kada mnogi šefovi velikih kompanija pozivaju svoje radnike nazad u kancelarije.

"Zaposleni procenjuju da rad od kuće pozitivno utiče i na produktivnost, dok predstavnici kompanija u manjoj meri podržavaju to mišljenje", navodi se u istraživanju.

Da rad od kuće utiče pozitivno na produktivnost smatra 38 odsto kompanija, nasuprot 58 odsto zaposlenih. Dok u nešto manjem procentu, odnosno 33 odsto kompanija smatra da je učinak isti, ili da nema uticaja.

Da utiče negativno smatra 29 odsto ispitanih kompanija, dok nasuprot njima to smatra 16 odsto zaposlenih.

Ipak, jedan model rada je pobednik.

"Kada uporedimo remote i onsite oblik rada prema ključnim Employee Experience* pokazateljima, pobednik je – HIBRID. Zaposleni koji imaju priliku da kombinuju ova dva oblika rada prijavljuju najviše zadovoljstvo poslom, engagement, work-life balance i povezanost sa kolegama", stoji u istraživanju.

Zanimljivo je da je povezanost sa kolegama nešto niža kod onih radnika koji stalno rade iz kancelarije, nego kod onih koji rade od kuće.

*Pokazatelji su sledeći: zadovoljstvo poslom; engagment; work-life balance i povezanost sa kolegama.

U sve četiri kategorije, najbolje rezultate pokazuju oni koji rade i od kuće i iz kancelarije.

A da li bi se radnici koji rade remote vraćali u kancelarije? Odgovor je i dalje u korist rada od kuće.

Naime 78 odsto onih koji rade od kuće voleli bi da tako i ostane, dok su oni kojima nedostaje kancelarija - u manjini (svega 22 odsto).

S druge strane, oni koji rade iz kancelarije, voleli bi mogućnost rada od kuće, tačnije njih 65 odsto.

Kada je reč o hibridnom radu, 59 odsto njih ne bi ništa menjalo, 31 odsto bi želeo da imaju više rada od kuće, a samo 10 od njih bi da su češće u kancelariji.

Da li vi i dalje radite od kuće i koji vam se model najviše dopada? Pišite nam u komentarima.

(Telegraf Biznis/M.P.)

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>