• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Njegovi prijatelji nisu znali čime se bavi, ali je bio glas razuma: Lekcije Čendlera Binga o novcu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ceo svet je rastužila jučerašnja vest o preranoj smrti slavnog glumca, Metjua Perija

  • 0
Chandler Bing, Čendler Printskrin: Youtube/Somujit's World

U moru legendarnih scena iz kultne serije "Prijatelji", među najupečatljivijima je ona u kojoj Monika i Rejčel igraju kviz sa Čendlerom i Džoijem, i na kraju izgube svoj stan jer nisu znale odgovor na jedno pitanje: Čime se bavi Čendler Bing (Metju Peri)?

Nažalost, juče nas je sve potresla vest o preranoj smrti slavnog glumca, Metjua Perija.

Čuvena holivudska ekipa je provela 10 dobrih godina snimajući "Prijatelje", a vremenom su i privatno postali bliski, tako da je ova šestorka plenila i van kamera. Spoj energije, harizme, dobre glume i humora, doprineo je tome da generacije odrastaju uz njih i uživaju u američkom sitkomu.

Čendler se posebno isticao po tome što je bio "glas razuma" u mnogim životnim situacijama, uz svoj neodoljivi šarm i sarkazam. Radio je godinama u velikoj kompaniji, tzv. "siguran posao", i ako do kraja nismo tačno znali šta radi.

Ali, ono što jesmo znali je činjenica da je nekako uvek imao dovoljno novca, umeo je da se organizuje, plaćao je sve račune dok mu je Džoi bio cimer... I ne samo to, Čendler je svom najboljem prijatelju dugo plaćao časove glume.

Kasnije su čak rađene i šaljive procene o tome koliko novca Džoi Tribijani, zapravo, duguje Bingu. Ipak, portal Mint ovoga puta navodi 4 važne lekcije o novcu koje smo mogli da naučimo od Čendlera Binga.

Pozajmi novac i ne traži kontrauslugu

Džoi, naime, nije jedini koji je često bio bez novca, budući da je imao "nestalan" posao sa audicijama. I Ros Geler je, recimo, od svog prijatelja sa koledža pozajmljivao stvari.

Sećamo se svi fraze: "Mogu li da pozajmim tvoju plavu kravatu? Ema je pljunula na moju", na šta mu je Bing odgovorio: "U redu, ali moraćete da mi vratite kada dobijem posao. Naravno, do tada će kravate biti zastarele i svi ćemo nositi srebrne kombinezone".

Šalu na stranu, Čendler nijednog trenutka nije pritiskao Džoija da mu vrati novac, niti je postavljao rokove; radio je to od srca, kako bi pomogao prijatelju u nevolji. Fanovi su izračunali da je Džoi dugovao Čendleru 115.000 dolara tokom godina.

Dženifer Aniston prijatelji Metju Peri Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Štednja je važna

Među prijateljima, čini se da je Čendler najviše razmišljao o budućnosti. Radio je posao "od devet do pet", nije mnogo trošio, imao je pristojan stan i veliki iznos ušteđevine na računu. Zapravo, retki trenutak kada smo videli kako troši novac je momenat kada plaća časove glume svom prijatelju Džoiju.

Sećamo se i scene oko pripreme venčanja Monike i Čendlera, kada je Monika želela pompeznu svadbu, ali je saznala da su njeni roditelji potrošili sav štek predviđen za to. Čendler je smiruje, saopštavajući joj da ima dovoljno ušteđevine, ali u isto vreme odbija da novac - koji je čuvao za kvalitetan život - potroši na samo jednu zabavu.

Rizik se ponekad isplati

Čendler ima klasičan korporativni posao u SAD, koji je toliko neshvatljiv, da u gorepomenutoj epizodi prijatelji pokušavaju da shvate šta on radi i kako uspeva da uštedi novac. Dakle, nakon godina rada kao „transponter“ - kako je Rejčel nazvala njegov posao, kada shvati da treba da radi na kreativnom polju, u stanju je da provede mesece tražeći posao jer je uštedeo dovoljno novca za to; a kada se pridruži jednoj marketinškoj firmi kao pripravnik, ne mora da traži pomoć da bi preživeo u Njujorku.

Upravljajte novcem na internetu

Kao što Čendler kaže: "Izgleda da je ovaj internet stvar koja je tu da ostane".

Obratite pažnju i naučite da investirate na mreži. Ako ste mudri, biće vam potreban i stručnjak za upravljanje novcem - da vam ukaže na prave alate, ali ako čitate o različitim šemama i planovima, donećete pametnije odluke.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>