• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ni kancelarija ni posao od kuće: Ovo je treći način rada, ekonomski najisplativiji za sve

Vreme čitanja: oko 2 min.

Džil dvaput nedeljno odlazi u co-working prostor "Patch", nadomak svoje kuće u Londonu

  • 0
Mladi posao zaposlenje karijera Foto: Shutterstock

Kompanija "WeWork", vredna milijardu dolara, podnela je zahtev za bankrot u SAD, ali to ne mora da znači da tzv. prostori za zajednički rad (deljene kancelarije) izlaze iz mode.

Koncept se, možda, nadalje jednostavno razvija u korist glavnih ulica u gradovima i predgrađima.

- Živimo u malom stanu i delim radni prostor sa svojim mužem, koji takođe radi hibridno - kaže Džil Pariš, zaposlena u jednoj konsultantskoj kući za tržišne podatke, u centru Londona.

Naravno, rad u kući, kao prostoru koji delimo sa bližnjima, nije isto što i deljenje nekog objekta sa strancima, ali čini se da ova ideja "živi"... Kaže da se oseća malo opterećeno, zbog kućnih obaveza, ali da ipak štedi vreme, jer više ne putuje na posao.

Inače, kada joj je potrebna veća izolacija, Džil dvaput nedeljno odlazi u co-working prostor "Patch", nadomak svoje kuće. Pretplata koju ima omogućava joj osam poseta hotdesk-u mesečno, a poslodavac joj plaća polovinu troškova, jer je saglasan sa tim da je takva vrsta rada dobra za njenu produktivnost.

Ovo su, podsećamo, priče iz Velike Britanije, gde i kompanija "WeWork" nastavlja da posluje; bankrot se odnosi na Kanadu i SAD. Njihovi prostori su generalno dobri za ranike, posebno one koji su navikli na gužvu u openspace-u, jer su obično veliki, otvoreni, bezbedni, nalaze se u višespratnim poslovnim zgradama i u dobro snabdevenoj okolini.

Nasuprot tome, čvorišta kao što je "Patch" nalaze se u stambenim zonama, tako da ljudi do njih stižu peške, od svojih domova. Dakle, imamo rad u kancelariji, rad od kuće i rad "blizu kuće", što osnivač "Patch"-a opisuje kao "treći način" rada.

Njihove lokacije su dizajnirane tako da budu prostori gde svako može da pristupi prizemlju. Imaju kafiće i prostore za događaje, koji se mogu koristiti za dečje zabave ili radionice. Lokalna preduzeća, poput pekara i prodavaca cveća, takođe organizuju pop-up događaje.

Ali, desetine radnika takođe koristi gornje spratove svake zgrade svakog dana, sa pristupom sobama za sastanke i tzv. tihim kabinama.

Jedan od problema za "WeWork" je to što njegove glavne urbane lokacije znače da se veoma visok udeo njegovih prihoda - više od 70% - troši na iznajmljivanje. To, s druge strane, nije slučaj sa manjim čvorištima, jer je renta jeftinija u stambenim zonama, posebno na rubovima gradova.

Smatra se da je ovaj model ekonomski isplativiji, i to uvećava njihove šanse za opstanak.

(Telegraf Biznis)

Video: Da li smo svi rođeni da budemo srećni: Mirjana Gomilanović/Kako si na poslu #72

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>