• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srpkinja Ivana (29) na Forbsovoj listi "30 ispod 30", jedino lice sa ovih prostora za 2024. godinu

Ekipa Biznisa
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnica se bori protiv problema neplodnosti

  • 0

Srpska naučnica Ivana Mansi-Vasić (29) razvija vantelesnu oplodnju nove generacije, koja će terapiju učiniti dostupnijom za pacijentkinje, a znanje je razvijala pod nadzorom jednog Nobelovca. Inače, Forbes je objavio novu listu "30 ispod 30" za 2024. za Severnu Ameriku, a na njoj se našla upravo Ivana, kao jedino lice poreklom s naših prostora.

U društvo odabranih ušla je u kategoriji Zdravstvena nega, gde se nalaze mladi koji su doprineli čuvanju života i, kako se navodi, "stvaranju pravednije budućnosti".

Ivana živi u San Francisku i osnivač je i direktor kompanije "Vitra labs". Kako je Forbes naveo u njenoj biografiji, ona razvija vantelesnu oplodnju nove generacije, pri čemu je tehnologija kompanije zasnovana na istraživanjima matičnih ćelija, koja je sprovodila tokom doktorskih studija na Univerzitetu Kalifornija San Francisko, pišu Nezavisne novine.

Kompanija, u kojoj osim Ivane radi još troje naučnika, dobila je od investitora 4,2 miliona dolara i tim novcem razvija platformu za inženjering ćelija za širok dijapazon terapeutske primene.

Kako stoji na sajtu "Vitra labsa", oni osmišljavaju novu budućnost plodnosti. Razvijaju terapije zasnovane na matičnim ćelijama koje imaju potencijal da učine vantelesnu oplodnju bezbednijom i pristupačnijom za sve pacijentkinje koje se bore sa neplodnošću. Kompaniju je osnovala pre dve godine, u decembru 2021, a pre toga je radila na Gledstoun institutu.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da je poslednje dve godine radila na postdoktorskim istraživanjima sa doktorom Šinjom Jamanakom (Shinya Yamanaka), kao glavnim istraživačem. Ovaj naučnik iz Japana dobitnik je Nobelove nagrade za medicinu 2012. godine.

On je, doduše, tu nagradu podelio sa Džonom B. Gurdonom za otkriće koje pokazuje da "zrele ćelije mogu da budu programirane da postanu pluripotentne".

(Telegraf Biznis)

Video: Multipotencijalisti vs. multitaskeri, šta ste vi? Aleksandra Petrovski, Kako si na poslu #74

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>