• 11
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Ima li nade za nas bez fakulteta?": Beograđanin traži bolji posao i zaradu, ali na jedno ne pristaje

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako je naveo, nailazi samo na poslove u rasponu plate od 60 do 70.000 dinara mesečno

  • 11
Panorama Beograda Novac Dinari Plata Foto-montaža: Marko Jovanović, Shutterstock

Beograđanin je objavio na mreži da traži bolji posao i zaradu, ali pod jednim uslovom. Napisao je da nema fakultet i da poseduje klasične veštine i znanja, dok mu je dosadašnje radno iskustvo na, kako kaže, "ne preterano sofisticiranim poslovima".

"Sve što mi se nudi od poslova je u rasponu od 60 do 70k mesečno sem ako negde ne bih crnčio 55 sati nedeljno", dodao je.

Stoga je odlučio da upita druge korisnike na mreži "šta može da nauči za šest meseci, a da mu pruži priliku za bolji posao i zaradu".

- Želeo bih prvu polovinu naredne godine da posvetim učenju nečega što će mi omogućiti da u drugoj polovini godine počnem sa poslom negde gde imam petodnevnu radnu nedelju, koji nije fizički naporan i gde mogu da zaradim bolje i imam mogućnost da svojim rezultatima i radom istu vremenom povećavam.

Šta biste mi savetovali, da li je neko od vas bio u sličnoj situaciji, koja znanja su tražena i značila bi u mojoj situaciji? Ima li nade za nas bez fakulteta, a da nije zanat- pojasnio je Beograđanin.

Dispečovanje kamiona u Americi, keramičar, programer, rad na brodu... samo su neki od ponuđenih poslova u komentarima.

- Ja sam bio u situaciji da mi je propao biznis, a stiglo dete tada par meseci imala svega. Imao sam oko 20.000 evra i razmisljao da li da uložim u neki biznis opet ili da naučim nešto da radim. Naučio sam da programiram ali ne tradicionalnim putem (Front-End / QA) i kroz 6-7 meseci našao posao. Novembar 2021. sam počeo sa učenjem, a početkom avgusta krenuo na poslu.

Danas radim u drugoj firmi i pored toga sam napravio neke skripte koje donose između 400 i 1.500 evra mesečno, zavisi kako koji mesec. Tako da bih rekao da se isplatilo ali moraš znati jedno: Budi spreman da daš 101%. Ja sam nekada spavao po 2-3h, navijao sat u 5:30 da bih učio jos, umoran ali znao sam šta želim - stoji u jednom od komentara.

Drugi dodaju da je odlična zarada i među kuririma.

- Kuriri koji su sposobni uzimaju neverovatne pare. Ali taj posao podrazumeva da jurcaš po gradu, da znaš sve uličice i prečice, ultra stresno okruženje, niko te neće hvaliti, a ako se desi nešto, kriv si i kad nisi.

Ali fizički ništa maltene ne radiš, nosiš hranu ili pakete koji su u 99% slučajeva ispod 2kg, negde se radi na normu, a negde na sate, izabereš šta ti više odgovara. Ako si vozio kombi, ili naučiš da voziš kombi (nije teško uopšte) na konju si, dobrih vozača nema puno i ceniće te gde god se zaposliš. A sa dozvolom možeš sutra početi da radiš, uglavnom ti svi daju 3-5 radnih dana kao probni rad, plaćeno, i naučiš usput posao - pojašnjava drugi korisnik.

Da li "bežite" od zanata?

Glasajte

Ima i onih kojima je zasmetala činjenica da Beograđanin neće u zanatlije.

- Da, sad vidim da si napisao "da nije zanat". Zašto to pišeš? Zanat ne mora da znači fizikalija. Niti je zanat sramota. Meni da je to neko rekao ne bih morao za inostranstvo da palim. Nego sam isto kao i ti razmišljao šta mogu da naučim za par meseci i sedim u fotelji. I ne ide to tako baš. Naročito ako ne prepoznaš da bez veze ne možeš ništa, a da nemaš dovoljno volje, upornosti i pameti da kreneš da se baviš programiranjem npr i posvetiš se tome ne 6 meseci nego dve godine sigurno - pojasnio je jedan korisnik.

Analiza oglasa za prvih šest meseci 2023. godine pokazuje blagi pad od 10 odsto u broju objavljenih pozicija spram istog perioda prethodne godine. Zaključno sa junom 2023. godine, na sajtu Poslovi Infostud, u ovoj godini objavljeno je 38.297 oglasa za posao, dok je u prvoj polovini 2022. godine taj broj iznosio 42.571.

Poslodavcima je upravo bilo najteže da nađu radnike za pozicije poput frizera, mesara, metalostrugara, pekara, kuvara, kozmetičara i automehaničara.

(Telegraf Biznis)

Video: Ilija je sa 19 godina napustio fakultet, i počeo da razvija svoj talenat

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kolos

    30. novembar 2023 | 19:23

    Učlaniš se u odgovarajuću stranku (zna se koju),nemoraš nikakvo prethodno znanje da imaš iz ničega, možeš biti i nkv radnik, ako pro forme traže kupiš neku diplomu od popularnih sega mega fakulteta i kreneš da se baviš politikom u zemlji Srbiji.Ukoliko si vredan i talentovan, (čitaj lik bez karaktera, integtiteta, beskurpulozan, nemoralan, podložan ucenama i kultu vodje, a željan funkcija, lakog i velikog novca) uspeh ti je zagarantovan.

  • Milena

    30. novembar 2023 | 17:22

    Kandiduj se za direktora ili predsednika nekog javnog preduzeća ili ministra, pola njih nema fakultete (kupljeni potpisani i pečatirani papiri se ne računaju) , možda ti "upali" ! Naprimer u katastru neki pojma nemaju ni na koja vrata da uđu a taman posla da znaju zašto su došli ako su uopšte i krenuli na "posao" , možda tu imaš šanse ..... ili u birou za zapošljavanje, sačuvaj bože stručnjaka !

  • Prava istina

    30. novembar 2023 | 17:49

    U ovoj državi poslodavci takozvane gazde bi radniku da skinu kožu sa leđa i da ga plata manje od 400€, bilo koji posao da je u pitanju. Ako hoćeš da zaradiš pravac inostranstvo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>