• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Konobari, prodavci, bravari, vozači... Vaše znanje će biti najtraženije i 2024. godine

Ekipa Biznisa
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vlada i velika potražnja za radnicima za tzv. "jednostavne poslove"

  • 1
Bravar majstor popravka pare Foto-kolaž: Shutterstock, A. Nalbantjan

Najtraženija zanimanja u BiH naredne godine biće prodavac - trgovac, konobar, bravar, zavarivač - varilac, vozač kamiona, kuvar, šivač, stolar, zidar, tesar, mašinski tehničar. Osim toga, iskazana je i velika potražnja za pomoćnim radnicima u proizvodnji i radnicima za tzv. jednostavne poslove.

U sklopu istraživanja tržišta rada 2023/2024, koje na godišnjem nivou sprovode Federalni zavod i kantonalne službe za zapošljavanje, organizovano je anketiranje reprezentativnog uzorka poslodavaca iz Federacije BiH koji imaju pet i više zaposlenih (bez poslodavaca iz javne uprave, zdravstva i obrazovanja).

Prema veličini, najviše je anketirano mikro (41 posto) poslodavaca, zatim malih (47 posto), srednjih (10 posto) i velikih firmi (2 posto), što je u skladu sa strukturom privrede.

Od ukupno 1.248 anketiranih, 781 poslodavac (63 posto) je iskazao potrebu za zapošljavanjem 4.760 novih radnika u 2024. godini, a uglavnom zbog očekivanog povećanja obima poslovanja, što je za 15% manje u odnosu na prošlogodišnje istraživanje i ukazuje na to da se procenjuje usporavanje u novom zapošljavanju u idućoj godini.

Najveće procenjene potrebe za novim zapošljavanjem u narednoj godini iskazane su za zanimanjima u prerađivačkoj industriji (42 posto), zatim trgovini (17 posto), građevinarstvu (13 posto), ugostiteljstvu (11 posto), piše Klix.

Prema stručnoj spremi, poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom III stepena (KV) - i to 64 posto. Sledi tražnja za radnicima srednje stručne spreme IV stepena (SSS) - 19 posto, te za radnicima visoke stručne spreme (VSS) - 6,8 posto.

Za zanimanja sa fakultetskim obrazovanjem, najveća potražnja prema prognozama poslodavaca će biti iskazana za radnicima iz IT sektora (inženjerima elektrotehnike, sistem inženjerima, programerima - IT developerima i dr.), zatim ekonomistima, magistrima farmacije, te mašinskim i građevinskim inženjerima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    17. decembar 2023 | 18:45

    Pa da, mi koji smo studirali a nemamo vezu, samo i možemo da fizikališemo. Divne li perspektive.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>