• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trećina kancelarijskih radnika pod ogromnim stresom: "Očekuje se da smo stalno dostupni"

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čak 38 posto ispitanika je reklo da su ih kolege kontaktirale tokom praznika prošle godine

  • 2
radnik, posao Foto: Shutterstock

Trećina kancelarijskih radnika u Nemačkoj kaže da je pod stresom pre početka božićnih praznika, jer smatra da "uvek mora biti dostupna svom poslodavcu", objavila je polovinom ovog meseca tehnološka firma Slack, a prenose Nemačka novinska agencija (dpa) i Fenix.

Pozivajući se na istraživanje koje je naručio od instituta YouGov, Slack navodi da se 34 posto od 2.000 ispitanika žalilo na stres zbog očekivanja da će ih poslodavac pozvati da nešto učine, a još 33 posto na strah od sindroma burnout.

Gotovo polovina ispitanika, 48 posto njih, kaže da ostaje na raspolaganju poslodavcu i van radnog vremena. Inače, u prošlomesečnom istraživanju je učestvovalo 599 menadžera.

Stalna dostupnost, uključujući i vreme oko praznika, nije samo osećaj da ste dežurni, navodi se. Čak 38 posto ispitanika je reklo da su ih kolege kontaktirale tokom praznika prošle godine.

Međutim, velika većina - 74 posto - menadžera je, navodno, rekla da podstiče zaposlene da se isključe, ali 34 posto je isto tako reklo da očekuju da radnici ostanu dostupni "za svaki slučaj".

Fleksibilan rad, kao što znamo, često "briše" granice između profesionalnog i privatnog života, zbog čega zaposleni imaju utisak da stalno i odmah moraju biti dostupni, rekla je Nina Koh iz Slack-a.

Zbog toga sve češće viđamo nezadovoljne radnike, a u najgorem slučaju i žrtve sindroma izgaranja na poslu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    24. decembar 2023 | 18:27

    STRES JE UZROK MNOGIH BOLESTI !!!OD RADNIKA POSLODAVCI ZELE DA NAPRAVE ROBOTE !!!!

  • Marko

    24. decembar 2023 | 18:20

    Ne zna ta gospoda što radi u kancelariji šta znači stresan posao i krvavo zaradjen dinar.. To su oni što su im roditelji govorili da uče da ne bi radili, pa sad im je stres i do toaleta da odu jer im hodanje nije u opisu posla. I ja kad bi sedeo po ceo dan, ispijao kafe i buljio u racunar u najboljem slučaju pao bi u depresiju

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>