• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Živeti od svog rada, najveće je zadovoljstvo: Romi i Romkinje žele, hoće i mogu

E. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Romi nisu lenj narod, samo je pitanje da li poslodavci žele da ih zaposle

  • 0
Ivan Jovanović, javni radovi. Udruženje Roma Foto: A. N.

Udruženje Roma „Romano anglunipe” dobilo je sredstva za obavljanje javnih radova na teritoriji opštine Pećinci. Tim povodom posetili smo ovo udruženje i porazgovarali sa Ivanom Jovanovićem, presednikom udruženja.

Kako Jovanović kaže, u opštini Pećinci javni radovi se izvode u tri romska naselja - Obrež, Kupinovo i Popinci. Vremenski period izvođenja radova je četiri meseca — od septembra do decembra.

- Do sada smo uradili gotovo sve i nadam se da ćemo do kraja godine završiti sve uspešno, kao što smo i planirali.

Jovanović napominje da angažovana lica rade na poslovima košenja trave u romskim mesnim zajednicama, sakupljanja otpada, odnošenja smeća na deponiju i čišćenja kišne kanalizacije i kanala.

Na ovom lokalnom projektu je angažovano sedmoro lica koji će biti angažovani četiri meseca i za vreme trajanja njihovog angažovanja dobijaće platu u visini od 28.000 dinara kao i putne troškove od 4.000 dinara.

Ivan Jovanović, javni radovi. Udruženje Roma Ivan Jovanović Foto: A. N.

- Ovaj projekat je veoma značajan za sve Rome u opštini Pećinci. Skinuli smo sa biroa sedmoro ljudi. To je dobro za državu, ali i za ljude koji su angažovani na radovima, kao i za njihove porodice. Ovo je dobar način da ljudi mogu da žive od svog rada, a ne od socijalne pomoći, zbog čega nas većinsko stanovništvo stalno naziva društvenim parazitima. Dakle, Romi i Romkinje žele, hoće i mogu da rade. Romi nisu lenj narod, samo je pitanje da li poslodavci žele da nas zaposle. Zato bi bilo od velikog značaja kada bi imali više ovakvih konkursa – rekao je Jovanović.

On još dodaje da ima dosta firmi u opštini Pećinci koji bi mogli da zaposle određen broj Roma za stalno. Takođe naglašava da nema ni jednog Roma koji je zaposlen u opštinskim institucijama i to je, po njegovim rečima, nedopustivo i veoma žalosno.

Baneri Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

(Telegraf.rs /A. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>