• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova studija otkriva: Upotreba privatnog mobilnog telefona na poslu smanjuje stres (ANKETA)

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Misli se na korišćenje pametnih uređaja u privatne svrhe. Da li ste saglasni s ovom tvrdnjom?

  • 0
Potpisivanje ugovor, zaštita mobilni telefon Foto: Shutterstock

Iako će vam ovaj podatak, možda, delovati čudno - nova studija je pokazala da upotreba privatnih pametnih telefona na radnom mestu može smanjiti stresTakođe, naučnici sa Univerziteta u Melburnu i Univerziteta u Galveju kažu da može dovesti do "boljeg balansa između privatnog i poslovnog života".

Studija se, naime, fokusirala na jednu evropsku farmaceutsku kompaniju koja je bila u procesu transformacije svoje politike poslovanja - sa ograničavanja upotrebe pametnih telefona na radnom mestu do dozvoljavanja korišćenja uređaja u lične svrhe.

Da bi se utvrdio uticaj upotrebe telefona na poslu - iz privatnih razloga, ova studija je pratila 39 zaposlenih kojima je bilo dozvoljeno da koriste svoje pametne uređaje.

Pre eksperimenta, samo rukovodstvu je bilo dozvoljeno da ponese svoje lične telefone na posao. Utvrđeno je da, u specifičnim situacijama, "korišćenje telefona može smanjiti uznemirenost i napetost", i rečeno je da dopuštanje korišćenja telefona na radnom mestu - može smanjiti "konflikt između posla i života".

Da li podržavate korišćenje mobilnog telefona na poslu, u privatne svrhe?

Glasajte

Eoin Vhelan, autor studije i profesor poslovne analitike i društva na Univerzitetu u Galveju, rekao je za People Management da mnoge prethodne studije sugerišu kako upotreba pametnih telefona - u svrhe koje nisu vezane za posao - može da ometa produktivnost na radnom mestu.

Ali, prema njegovim rečima, ova aktuelna studija otkriva da opšta zabrana korišćenja pametnih telefona ima negativne neželjene posledice: tu se, pre svega, misli na sukobe u porodici zaposlenog, ali i na to da supružnici često "osećaju teret upravljanja porodičnim problemima koji su se pojavili tokom dana".

U izveštaju se navodi i da su se ispitanici, koji su koristili svoje pametne telefone u lične svrhe, na poslu osećali "opuštenije", jer nisu morali da "odgovaraju na mnoštvo poruka kada se posao završi".

umorna žena perimenopauza Foto: Shutterstock

Stiv Herbert, stručnjak za ljudske resurse i beneficije zaposlenih, rekao je za People Management: "Poslodavci koji žele da izvuku najbolju i najveću produktivnost od svojih radnika, takođe, treba da uzmu u obzir uticaj svojih politika i to je, svakako, slučaj kada je u pitanju korišćenje privatnih mobilnih telefona tokom radnog vremena".

Navodi i da se lišavanjem te veze rizikuju "ogorčenost" i "demotivacija" kod zaposlenog, kao i manji učinak.

- Nedostatak kontrole je često faktor koji doprinosi povećanom stresu na radnom mestu i za mnoge zaposlene bi odvajanje od svog telefona rezultiralo manjom kontrolom i dodatnom brigom i stresom. Stres, naravno, može dovesti do mnogih drugih problema sa blagostanjem, i to je nešto što bi svaki razuman i napredan poslodavac želeo da izbegne - kaže Herbert.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>