• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Planirate da pokrenete biznis u 2024. godini? Ove zemlje nude najbolje mogućnosti

B. L.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Izdvajamo pet destinacija, a samo jedna je u Evropi

  • 0
novi zeland Foto: Shutterstock

Ako želite da se oprobate u preduzetničkim vodama van svoje zemlje, onda je ovaj tekst za vas. U 2024. izdvaja se nekoliko država u kojima je trenutno - verovatno - najbolje pokrenuti sopstveni biznis, na osnovu analiziranja nekoliko faktora, a to su: lakoća poslovanja, tržišni potencijal, poreski sistem, inovacije, održivost, kvalitet radne snage.

Naravno, finalnu odluku o tome gde biste želeli da poslujete dugoročno - donećete i na osnovu ličnih preferencija, branše kojom se bavite, geografije, tolerancije na rizik, kulturoloških razlika.

Suma sumarum, najnovije statistike upućuju na sledećih 5 destinacija.

Novi Zeland

Ova mala, ali prosperitetna ostrvska država, sa reputacijom lidera u održivosti, posebno može biti značajna onima koji žele biznis u domenu ekologije i zelene energije. Neki od načina da ostvarite svoje ciljeve "na drugom kraju sveta" uključuju vizu za tzv. poslovne posete ili turističke, kratke posete u trajanju od tri meseca.

Ulazak u Novi Zeland, uz preduzetničku radnu vizu, omogućava vam da pokrenete firmu ili upravljate njom, ako imate odobrenje od nadležne institucije. Dakle, vaš poslovni plan mora da ima pristup investicionim fondovima od najmanje 100.000 novozelandskih dolara. Takođe, ova država daje i Global Impact Work vizu, za rad u društvenoj kompaniji, podržanoj od Edmund Hillary Fellowship programa.

Australija

Još jedna poželjna lokacija za preduzetnike i vlasnike preduzeća, posebno u industrijama kao što su obrazovna tehnologija, zdravstvena tehnologija, čista tehnologija i turizam, jeste Australija. Ova daleka zemlja nudi dve posebne ekonomske zone (SEZ) koje pružaju poreske olakšice i ostale pogodnosti za firme: to su Posebna ekonomska zona “Božićno ostrvo” i Specijalna ekonomska zona Severne teritorije, koje pokrivaju ceo region. Naročito su pogodne za one koji planiraju ulaganja u turizam, poljoprivredu, rudarstvo i energetsku industriju.

Australija, toplotni talas Kupanje u decembru / Foto: Tanjug/AP

Da biste ušli u Australiju u kratku poslovnu posetu, kao što je prisustvovanje sastanku, konferenciji ili seminaru, sprovođenje istraživanja tržišta ili vođenje pregovora o ugovoru, morate imati dozvolu za kratku poslovnu posetu.

Za ulazak u Australiju u dugoročnu poslovnu posetu, kao što su posete kompanijama, ulaganje ili uključivanje u aktivnosti razvoja poslovanja, potrebna je viza za poslovne posete (podklasa 600).

SAD

Nekada za mnogobrojne "obećana zemlja", i dalje ostaje to za dobar deo građana sveta. Sjedinjene Američke Države su najveća svetska, ekonomska sila, čije je tržište rada toliko raznoliko i kompetitivno da - opstaju samo najuporniji i najveštiji. Ipak, kada jednom prođete taj "test", male su šanse da ćete napustiti svoj biznis i "američki san". U SAD postoji više od 250 spoljnotrgovinskih zona (FTZ), koje omogućavaju bescarinski uvoz, skladištenje i preradu strane robe: FTZ su, naime, pod kontrolom Carine i granične zaštite SAD i nalaze se u blizini luka, aerodroma ili graničnih prelaza.

Što se tiče dobijanja vize, kratkoročna poslovna putovanja u SAD dozvoljena su uz Business Visitor vizu (B-1), koja omogućava prisustvovanje konferencijama, zatim sastanke s klijentima ili sprovođenje istraživanja tržišta. Kada govorimo o vizama E-1/E-2 Treaty Trader/Investitor - one omogućavaju obavljanje trgovinskih ili investicionih aktivnosti, podržanih ugovorom između SAD i matične zemlje podnosioca zahteva.

Njujork, New York Foto: Shutterstock.com

Irska

Glavna prednost je što dolazite u zemlju gde je zvanični jezik engleski, a osim toga, Irska je poznata po tome što je centar inovacija, obrazovanja i kulture. Ima nekoliko slobodnih zona koje nude poreske olakšice, dok su carinske i ostale procedure pojednostavljene. Dve najvažnije slobodne zone su aerodrom Dublin - jezgro vazduhoplovne i logističke industrije, kao i Šenon - najstarija i najveća slobodna zona u Irskoj. Da biste ušli u ovu zemlju i radili visokokvalifikovani posao, potrebna vam je dozvola za zapošljavanje "kritičnih veština".

Dubai

Ne možemo, a da ne pomenemo jedan od sedam emirata koji čine bogate Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), a koji je bukvalno jedno od najplodnijih tla danas za "rađanje uspešnog poslovanja". Dubai je definitivno poznat po životu na visokoj nozi, luksuzu i obilnim investicijama. Shodno tome, prirodno je da nudi brojne pogodnosti za poslovne putnike i preduzeća, posebno unutar svojih različitih slobodnih zona. U Dubaiju postoji oko 40 slobodnih zona koje opslužuju niz sektora, uključujući ICT, medije, finansije, zlato i nakit, zdravstvo, veštačku inteligenciju.

Kada je reč o vizama, postoji ona koja poslovnim posetiocima omogućava ulazak u Dubai radi kratkoročnih poseta, a tu je i viza za investitore koja se odobrava radi ulaganja u postojeći ili novi posao - ako je barem 10 miliona AED uloženo u jednu ili više firmi u Dubaiju, direktno ili preko investicionog fonda.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>