• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ko kaže da ovaj zanat izumire? Zoran i Milan imaju pune ruke posla: "Isplativo je, radi se moderno"

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nakon 35 godina života i rada u inostranstvu, Zoran je odlučio da se vrati u Ivanjicu, gde danas radi kao odžačar

  • 0
Odžačar, dimničar, čišćenje dimnjaka Foto-ilustracija: Shutterstock

Tokom grejne sezone mnogo je onih koji imaju probleme zbog zapušenih ili neočišćenih dimnjaka. Tada im je neophodna pomoć odžačara, koji su danas retkost, ali zato oni koji se bave tim starim zanatom imaju pune ruke posla. Odžačari su, po crnoj uniformi sa četkom na ramenu, nekada bili prepoznatljivi. Međutim, iako taj stari zanat nestaje, za Ivanjičane Milana i Zorana posla ima širom Zapadne Srbije, ali ih zovu i u prestonicu.

"Dovoljno je da jedan centimetar bude gareži u odžaku, već imate petnaest odsto manju efikasnost. Prvo moram da naglasim koliko ljudi nemaju svest, koliko imaju tempirane bombe u kući. Svašta nalazimo po odžacima", ističe Milan Nešovanović.

Učestalost požara u poslednje vreme zabrinula je one koji imaju ložišta u domovima, kao što je slučaj sa Anđelijom Nenadić iz Ivanjice, piše RTS.

Odžačari zato donose mir. Zoran je tri i po decenije bio vlasnik ugostiteljskih objekata u Češkoj, Austriji, Mađarskoj. Ali, zasitio se tog posla i ne krije zadovoljstvo što se vratio u Ivanjicu, da i kao profesor fizičke kulture bude odžačar.

"Ovo je nešto što je potrebno ljudima i bukvalno kada izađete sa završenim poslom iz nečije kuće znate da ste mu ostavili mir u kući, da može mirno da spava i da se ne boji dima, niti prašine, miran je", kaže Milović.

Odžačari su, inače, rado viđeni u svakom domu, jer se u narodu veruje da donose sreću. Štaviše...

Branko Jovašević iz Ivanjice smatra da bez odžačara neće biti sreće u ovoj zemlji. "Ako nestanu odžačari, onda će nestati i rode, a samim tim će nestati i dece. Neće biti sreće u ovoj zemlji", kaže u šali.

Milan i Zoran se nadaju da će uspeti da zainteresuju i mlađe za taj zanat, koji je danas isplativ. Uz to, ne moraju više da se penju po krovovima, odžaci se čiste na moderniji i lakši način.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>