• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Isplati li se biti savestan radnik? (ANKETA) Velika nepravda prema ovom čoveku, posle 28 godina

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Nemačkoj je situacija dosta bolje regulisana...

  • 0
pekar Foto: Shutterstock

Mnogi radnici se danas, s pravom, pitaju isplate li se rad, trud i zalaganje, s obzirom na brojne nepravde kojima svedočimo na radnom mestu. Ovih dana je u fokusu jedan pekar iz austrijskog grada Vorarlberg, koji je naposletku od svog bivšeg poslodavca dobio odštetu od 27.000 evra.

Do tog zaključka je došla Radnička komora u Austriji, nakon što je muškarac dobio otkaz, piše Fenix.

Pekar je u jednoj firmi radio 28 godina, da bi na kraju dobio otkaz zbog dugotrajne bolesti. Ali, to nije sve. Kada mu je retroaktivno proveravan radni odnos, pokazalo se da mu prekovremeni rad, noćne smene i usluge vikendom nisu uvek bili plaćeni.

Takođe, iznos naknade koju je sada dobio - ne odražava ono na šta bi radnik imao pravo. "U sadašnjem slučaju, pekar je verovatno izgubio mnogo prekovremenih sati i bonusa tokom mnogo godina", rečeno je iz Radničke komore. Prema rečima stručnjaka, "neplaćeni rad je mogao biti utvrđen samo za poslednje tri godine".

Da li se danas isplate trud, rad i zalaganje?

Glasajte

Sa druge strane, odnosno u Nemačkoj, "neplaćeni i plaćeni prekovremeni rad kontinuirano su se smanjivali u poslednjih deset godina", objasnilo je Savezno ministarstvo za socijalna pitanja i rad.

To proizlazi iz statistike Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja (IAB) o računici radnog vremena, iz novembra 2023. godine. Broj neplaćenih prekovremenih sati po zaposlenom u 2022. iznosio je 20,1 (2012.: 27,5). Prosečan broj plaćenih prekovremenih sati iznosio je 14,2 (2012.: 22,7).

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>