• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zarada ista, radno vreme kraće: Polovina kompanija koje su učestvovale u projektu nastavile da rade 4 dana

A. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zaposleni poslednjih godina sve češće zagovaraju skraćenje radne nedelje

  • 0
Rad od kuće Foto: Pexels

Prošlo je više od godinu dana otkako je u Velikoj Britaniji sproveden najveći svetski eksperiment sa četvorodnevnom radnom nedeljom u kom je učestvovala 61 kompanija.

Od juna do decembra 2022. godine radnici odabranih firmi na Ostrvu radili su 80% radnog vremena za 100% plate, naravno, uz obavezu koju su morali da prihvate: da će obaviti 100% svojih zadataka. 

Rezultati? Na prvi pogled - neverovatni: Više od pola kompanija koje su učestvovale u istraživanju potpuno je prešla na novi način rada. Da budemo precizni: najmanje 89% kompanija delimično neguje tu politiku, a najmanje 51% firmi je potpuno prešlo na četvorodnevnu radnu nedelju, navodi CNN.

Jedan od organizatora eksperimenta, tink-tank kompanija Autonomi, sprovela je ispitivanje u saradnji sa neprofitnim organizacijama "Četvorodnevna globalna nedelja" ( 4 Day Week Global) i "Britanska kampanja za četvorodnevnu nedelju" ( 4 Day Week UK Campaign) u partnerstvu s istraživačima sa univerziteta Kembridž i Oksford, kao i sa koledža Boston.

U izveštaju se navodi da su učinci skraćenog radnog vremena bili su izuzetno korisni za zaposlene i njihove firme, prenosi hrvatski portal Index.

Zaposleni su izjavili da uživaju u boljem fizičkom i mentalnom zdravlju, boljoj ravnoteži između poslovnog i privatnog života, opštem zadovoljstvu životom te da su manje iscrpljeni zbog posla.

- Ključna stvar je da rezultati nakon šest meseci nisu posledica kratkoročnih uticaja. Ti učinci su stvarni i dugotrajni - rekla je Džulijet Šor, profesorka sociologije koja je anketirala radnike koji su učestvovali u eksperimentu.

Menadžeri i izvršni direktori u 28 kompanija koji su pristali da odgovore na dodatna pitanja kažu da je četvorodnevna radna nedelja pozitivno uticala na njihovu firmu. Polovina kompanija imala je manju fluktuaciju osoblja, trećini je zapošljavanje novih ljudi postalo mnogo lakše, a 82% je prijavilo korisne efekte na dobrobit zaposlenika.

Izveštaj takođe naglašava metode koje su organizacije koristile za održavanje četverodnevne nedelje, uključujući nove načine organizacije sastanaka, radne komunikacije i određivanja prioriteta.

Gotovo polovina od 61 kompanije koje su učestvovale u ispitivanju 2022. godine su u marketingu i oglašavanju, uslužnom i neprofitnom sektoru. Ostatak obuhvata niz industrija, uključujući građevinarstvo, proizvodnju, maloprodaju, zdravstvo i zabavu.

Zaposleni poslednjih godina sve češće zagovaraju skraćenje radne nedelje, pogotovo nakon što su milioni zaposlenih tokom pandemije prešli na rad na daljinu i prestali da putuju na posao, štedeći tako vreme i novac.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>