• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Od milijardera na Forbsovoj listi najmoćnijih ljudi, do pada koji je odjeknuo: Ovako je bankrotirao Al Muhairi

D. J.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Na vrhuncu svog uspeha 2018. godine, Al Muhairi je debitovao na Forbsovoj godišnjoj listi milijardera sa neto vrednošću od 1,5 milijardi dolara

  • 1

Dok priče o uspehu milijardera često inspirišu, njihova putovanja povremeno skreću na neočekivanu teritoriju, kulminirajući bankrotom. Ovi nepredviđeni padovi mogu ponuditi vredne lekcije, slično kao priča o bivšem milijarderu UAE Kalifi Al Muhairiju.

Forbes je 2018. godine procenio da Al Muhairijevo neto bogatstvo iznosi 1,5 milijardi dolara. Ironično, on je nadgledao kompanije koje su pružale finansijske usluge drugim firmama. Ipak, 2021. godine, sam Al Muhairi je podneo zahtev za bankrot, što je označilo dramatičnu promenu u njegovom bogatstvu. Ranije u februaru, Blumberg je izvestio da je luksuzna gradska kuća u Kensingtonu u vlasništvu bivšeg milijardera na prodaju za neverovatnih 34 miliona dolara kao deo stečajnog postupka. Ovo ažuriranje je ponovo privuklo pažnju na kolaps NMC Health-a, kompanije u kojoj je Al Muhairi imao značajan udeo.

Ko je Al Muhairi?

Khalifa Bin Butti Bin Omair Al Muhairi započeo je karijeru u Nacionalnoj naftnoj kompaniji Abu Dabija (ADNOC), gde je stekao iskustvo u oblasti finansija, nakon što je diplomirao na Univerzitetu Safolk u Bostonu, SAD. Godine 2006. imenovan je za generalnog direktora i predsednika Upravnog odbora finansijske brokerske kuće Brokerage House Securities, čiji je osnivač bio partner. BHS je specijalizovan za pružanje vrhunskih finansijskih usluga kompanijama koje kotiraju na finansijskom tržištu Dubaija (DFM) i tržištu hartija od vrednosti Abu Dabija (ADKS).

Godinu dana kasnije, Al Muhairi je osnovao One Financial Markets, brokersku firmu licenciranu od strane Uprave za finansijsko ponašanje (FCA) u Velikoj Britaniji, specijalizovanu za pružanje finansijskih usluga preko svojih podružnica u drugim regionima sveta, kao što su Bliski istok, Evropa, Južna Amerika, Centralna i Jugoistočna Azija.

Al Muhairi je takođe osnovao KBBO grupu u UAE 2008. godine, koja je kasnije uključivala tri grupe: Emirates Hospitals Group (EHG), koja uključuje niz kompanija i preduzeća koja upravljaju bolnicama i klinikama; Consumer Products Group (CPG), grupa koja je fokusirana na maloprodaju i potrošače koja drži različite brendove, uključujući sveže smrznutu hranu; i Investments, investiciona grupa formirana u okviru KBBO Grupe da drži interese u različitim sektorima u više geografskih područja.

Na vrhuncu svog uspeha 2018. godine, debitovao je na Forbsovoj godišnjoj listi milijardera sa neto vrednošću od 1,5 milijardi dolara. Bio je drugi najmlađi arapski milijarder sa 39 godina. Međutim, Al Muhairijevo putovanje kao milijardera bilo je kratko, jer je trajalo samo dve godine. Njegova neto vrednost je opala na 1,2 milijarde dolara u 2019. godini, a zatim je ispala sa liste 2020. godine, iste godine kada je doživela kolaps njegove karijere.

Pre raspada svoje imperije 2020. godine, Al Muhairi je bio na nekoliko pozicija, pošto je bio predsednik odbora direktora Travelek grupe, Infinite Investment Compani, First Energi Bank, a bio je i izvršni potpredsednik Upravnog odbora Centurion Investiciona kompanija, dok je bio i predsednik odbora direktora Al Salam banke-Bahrein, koja je preimenovana u Al Salam banku u oktobru 2021.

Al Muhairijev neuspeh je počeo u decembru 2019. godine kada je istraživanje kompanije Muddi Vaters objavilo izveštaj u kome je NMC Health optužio za prevaru i manipulaciju finansijskim rezultatima. Izveštaj je takođe ukazao da je Al Muhairijevo ime direktno umešano u prevaru, kao i u umešanost Prve energetske banke, gde je Al Muhairi bio predsednik upravnog odbora. Razotkrivanje prevara NMC Health izazvalo je kolaps Al Muhairijevog carstva i dva druga milijardera koji su takođe bili akcionari — Indijac BR Shetti, osnivač NMC Health, i Saeed Bin Butti Al Kebaisi, glavni akcionar grupe za zdravstvenu zaštitu — obojica su odustali sa Forbsove liste milijardera 2020.

Priznajući manipulaciju, NMC Health je u martu 2020. potvrdio da je sakrio preko 2,7 milijardi dolara duga. Kompanija je zatim ponovo procenila dugove na 6,6 milijardi dolara, koje duguje 80 finansijskih institucija u UAE i inostranstvu, uključujući Abu Dabi Commercial Bank (ADCB). U aprilu 2020, akcije NMC Health-a su skinute sa Londonske berze, oko dva meseca nakon što je obustavljeno trgovanje akcijama. Kompanija je plutala na LSE 2012. U međuvremenu, 2020. godine je britanski sud stavio zdravstvenu kompaniju pod upravu. ADCB je primio 37,5% prenosivih izlaznih instrumenata u objektu od 2,25 milijardi dolara koji je izdala nova NMC holding kompanija (NMC OpCo) nakon završetka procesa restrukturiranja duga i uspešnog izlaska iz administracije u Abu Dabiju, u martu 2022.

Tokom krize, Al Muhairi je počeo da napušta funkcije koje je obavljao pošto je podneo ostavku na funkciju člana Upravnog odbora NMC Health-a 14. februara 2020. godine, a takođe je dao ostavku na funkciju predsednika Al Salam Bank-Bahreina upravnog odbora "iz posebnih razloga" bez daljih detalja, prenosi Forbes.

Lorenso Džons je od nule takođe stvorio imperiju, a sada je osuđen na 15 godina zatvora zbog silovanja. O čemu se radi pogledajte OVDE.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>