• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Žene u ovim evropskim zemljama dobijaju ne samo manju platu nego i manje bonuse od muškaraca

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rodna ravnopravnost izostaje i u visoko razvijenim zemljama

  • 0
rodna neravnopravnost, plata Foto: Shutterstock/CalypsoArt

Razlike u primanjima žena i muškaraca u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj postoje ne samo u osnovnoj plati, već i u isplatama bonusa, pokazao je danas objavljeni izveštaj Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena i konsultantske kuće Merser.

Istraživanje koje je sprovedeno u više od 270 kompanija u pomenute tri zemlje pokazalo je da žene u Nemačkoj u proseku primaju 6,1 odsto niže bonuse od muškaraca.

U Austriji jaz između muškaraca i žena u isplati bonusa iznosi 7,2 odsto, a u Švajcarskoj 5,2 odsto, objavio je IFO.

-Razlike u isplati bonusa muškarcima i ženama su još više izražene nego prilikom isplate osnovne plate-, rekla je istraživač IFO Mihaela Pafenholc.

U Nemačkoj razlika u platama između muškaraca i žena u osnovnoj plati iznosi 2,7 odsto, a isplate bonusa povećavaju rodni jaz na ukupno tri odsto.

Slična je situacija i u Austriji, gde razlika u osnovnim platama muškaraca i žena iznosi 2,3 odsto, dok bonusi povećavaju razliku na 2,9 odsto.

U Švajcarskoj razlika u osnovnim platama iznosi 1,2 odsto, a bonusi povećavaju ovu razliku u ukupnim platama muškaraca i žena na 1,6 odsto.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>