• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od kozmetičarke do vozača kamiona: Jeleni se ostvarila želja, u svom šleperu gazi putevima istočne Srbije

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kolege su je prihvatile i kažu da toliko dobro barata volanom, kao da je u kamionu rođena

  • 0
jelena petrović kamiondžija Foto: Privatna arhiva

Mlada Zaječarka Jelena Petrović (24) jedna je od retkih devojaka koja je razbila predrasude da se poslovi dele na muške i ženske. Još joj se kao maloj uz oca automehaničara po struci, rodila ljubav za kamionima, pa je poziv vozača uvek priželjkivala. Čim je napunila 21. godinu i stvorila uslove, položila je za ,,C" kategoriju kako bi krenula u potragu za poslom vozača. Nije odustajala u nameri da svakodnevno gazi kilometre i kilometre srpskim asfaltom i privlači pažnju u kabini jednog od drumskih džinova četvrotočkaša.

U početku nije išlo tako lako. Kako je moralo nešto da se radi, pokazala je da njena interesovanja idu široko. A kako je Jelena stvorena za sve, posao kozmetičarke nije joj teško pao. Pet godina je provela na sasvim drugoj strani, suprotno od volana na poslovima ulepšavanja dama.

U kozmetičkom salonu pokazala se jednako dobra, pa za njom i dan danas žale klijentkinje kojima je jednom mesečno ili sedmično posvećivala pažnju. I na kraju, ova mlada Zaječarka, kojoj je svega 24 godine, uspela je konačno da ostvari svoj dugogodišnji san.

Sreća joj se osmehnula u Privatnom preduzeću za prevoz građevinskog materijala u Zaječaru u kome je među desetak kolega jedina žena vozač.

- Kao mala sam ovo želela. Svima je čudno, meni ne. Ako nešto voliš, to moraš i da ostvariš i da se za to izboriš. Osim porodice nisam nailazila na razumevanje okoline. Svima je bilo čudno i nenormalno, kako ja to volim da vozim kamion teškaš. Ali uz oca koji je vrstan automehaničar mnogo sam naučila.

Pored toga što danas vozim kamion petoosovinac, različitih marki, ipak meni je ljubav Volvo. Uživam , tu sam ja. Uslovi su odlični, kamioni novi, sve je čisto, pri ulasku nećete verovati, ulazim u klompama a kasnije obuvam adekvatnu obuću za vožnju - priča Jelena, dodajući da nema strah ni da nešto na putu otkaže.

- Naučila sam pored oca da se upustim u rešavanje lakših kvarova, dok kolege ne dođu u pomoć - priča ova vesela, nasmejana i prelepa devojka, kojoj ni aparat za varenje nije stran.

Ume Jeca i da zavari po nešto jako dobro. Kolege su je prihvatile i kažu da toliko dobro barata volanom, kao da je u kamionu rođena.

- Malo je u početku bilo svima čudno. Ipak je ona devojka, nije ovo lak posao. Kamioni su često prepuni materijalom kog treba iskopati, napuniti ga i odvesti. Putuje se širom istočne Srbije. Međutim, ona je zaista dobra devojka , koju smo odmah prihvatili i vidi se da ovaj posao radi predano, sa puno ljubavi i odgovornosti - napominje vlasnik predizeća u kom radi Jelena, Nenad Lisulović.

Istog su mišljenja i kolege sa kojima Jelena svakog jutra najpre popije prvu jutarnju kafu, a potom kreće raspored i onda se tek prione na posao.

- Imao sam prilike da se sa njom vozim, prvog dana kad je počela da radi i mogu da kažem kao iskusan u ovom poslu, da je tako mlada odličan vozač. Pa čak ću se usuditi i reći, da je možda među najboljim vozačima. Znali smo mi za nju od ranije, ali nismo znali da je ovako dobra i predana poslu, koji zaista nije baš za devojke, ali ona je čudo - hvale svoju koleginicu Žarko i Nebojša.

Hrabra Jelena Petrović, vedra i nasmejana devojka iz Zaječara pravi je primer da žene danas ne treba da se brinu kada je posao u pitanju. Za njih ima mesta svuda. Ženama zaista ništa nije strano.

Kako ova devojka kaže, kada prođe ulicama Zaječara i kada je zapaze tako lepu i mladu u kabini, više je ljudima drago, nego što im je čudno. Da je više ovakvih Jelena Petrović, Srbija ne bi trebalo da brine.

(Telegraf Biznis/Milica Ristić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>