• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi Zeland pooštrava pravila za vize i radne dozvole kao odgovor na "neodržive" migracije

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Promena šeme imaće za cilj da Novozelanđani imaju prednost prilikom dobijanja posla

  • 0
Zapošljavanje, posao Foto: Shutterstock/G-Stock Studio

Novi Zeland je saopštio da je pooštrio svoja vizna pravila, uvodeći kriterijume za jezik i veštine i skraćujući dužinu radnih dozvola kao odgovor na „neodrživu neto migraciju“.

Promene šeme za akreditovanu radničku vizu za poslodavce (AEVV) stupile su na snagu odmah i značiće da Novi Zeland „bolje testira lokalno tržište rada i smanjuje rizike da Novozelanđane ostanu bez posla“, rekao je ministar za imigraciju zemlje prenosi CNN.

U 2023. godini, 173.000 ne-novozelandskih državljana migriralo je u zemlju, navodi se u saopštenju.

Iako još uvek postoji nedostatak veština u oblastima kao što je obrazovanje, Stanford je rekao, da ,,istovremeno, moramo da obezbedimo da Novozelanđani budu stavljeni na čelo za poslove gde nema manjka veština".

Promene u AEVV šemi uključuju uvođenje minimalnog standarda engleskog jezika, novog minimalnog zahteva za veštinom u vidu radnog iskustva ili kvalifikacija, i skraćenje maksimalnog kontinuiranog boravka na AEVV na tri godine.

Poslodavci će morati da se uvere da migranti ispunjavaju ove uslove pre nego što ih zaposle, i od njih će se tražiti da izjave da se nijedan „prikladan i dostupan Novozelanđanin“ nije prijavio za posao pre nego što se on ponudi migrantu. Oni takođe moraju da oglašavaju oglase za posao najmanje 21 dan i da navedu „zašto svi Novozelanđani koji su se prijavili nisu angažovani“, navodi novozelandsko Ministarstvo za biznis, inovacije i zapošljavanje.

Neke uloge u sektoru transporta i nege biće izuzete od ovih zahteva, navodi se na sajtu Ministarstva za biznis, inovacije i zapošljavanje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>