• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mladi Srbi rade po 3 posla u smeni, a plaćeni za jedan: Satnica im 360 dinara, poslodavac im meri svaki sekund

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mek ima tačan recept za uspeh i on ne uključuje podelu profita sa zaposlenima

  • 2
Dinari, novac, plata, pare, novčanik Foto: A. Nalbantjan

Nasmejana lica mladih na bilbordu su upravo samo to ,,nasmejana lica na parčetu papira". Kako u praksi izgleda slogan ,,Počinjem iz Meka", pročitaćete u narednih par redova. Daćemo vam "nagoveštaj", da ostanete sa nama: Rade 3 posla, a plaćeni su za jedan.

U istinitost prethodne rečenice, uverili smo se i sami. Negde oko 3 sata iza ponoći, po povratku za Beograd sa juga, svratili smo u jedan Mek Drajv. Dočekao nas je krajnje ljubazan glas s druge strane zvučnika, iako je svega dva sata falilo da prvi pevci zakukuriču.

Zatim smo se uputili ka šalteru za plaćenje, gde nas je sačekalo pravo iznenađenje: Devojka koja prima porudžbine, je ista ona koja radi i za kasom.

Zamislite scenu: Devojka vam govori koliko treba da platite, pita vas da li plaćate kešom ili karticom, a nakon vašeg odgovora nastavlja da prima sledeću porudžbinu, dok priprema aparat za plaćanje ili vam vraća kusur. Rekli bi mnogi da se pre radi o robotu, nego o ljudskom biću.

Sada već malo ubrzavate autom jer vas zanima da li će ista devojka i da vam spakuje robu, a na vaše "razočarenje", čeka vas druga osoba. Ipak čovek nije robot!

Kako nezvanično saznajemo, jedna osoba može raditi i više od tri posla istovremeno u Meku, recimo: Da prima porudžbine, kuca račun, pakuje robu... možemo mi još toga da navedemo šta rade, a nije im u opisu primarnog posla. Ali ne želimo da se zabrojite.

Najgore od svega, u poznatom lancu brze hrane se meri svaki sekund! (Prosto postoji određeno vreme za koje prodavac mora da završi porudžbinu jer ne zaboravite na onu staru: vreme je novac).

- Dok sam studirao, radio sam veliki broj poslova, ali smatram da je rad u Meku jedan od najgorih zbog strogog kapitalističkog sistema. Za 40 sekundi morate napravi 8 burgera i tako u krug. Iza sve one lepe šminke krije se jedno izrabljivanje malog čoveka za mali novac. Ipak, značilo mi je mnogo, jer današnji posao u struci cenim mnogo više i uživam u svom poslu - piše u jednoj ispovesti na mreži iz 2018. godine.

Takođe, u Meku navodno postoji i način na koji treba da usluže kupca. Pa tako sledeći put budite ljubazni prema prodavcu iz Mek Donaldsa koji vam preporuči da uzmete krofnu uz vaš obrok, iako vi o tome i niste mislili, ili vam ponudi određeni sos. Oni to i ne žele, ali Mek ima tačan recept za uspeh, koji zaposleni mora da zapamti kao pesmicu.

A šta je sa zaradom? 

Možda vi donosite ogroman profit Meku, ali teško da se išta od te zarade preliva i na radnike. Ipak, oni to i ne kriju, pa na njihovom sajtu možete videti kolika je početna zarada.

Recimo, ako radite preko omladinske zadruge, sat se ceni 360 dinara. U slučaju da ste u stalnom radnom odnosu (40 sati nedeljno), mesečna zarada je tokom prva dva meseca obuke minimalno 64.500 dinara, a nakon završetka obuke, primanja će vam blago porasti, odnosno za 3.200 dinara.

Podsetimo, minimalac u Srbiji je 47.154 dinara.

Navode i da napredovanje dolazi uz veću zaradu, kao i da se rad na praznik ili u noćnoj smeni dodatno plaća (bar nešto).

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • trtoje

    5. jul 2024 | 18:24

    To nije nista novo,ja tako radim vec 15 godina.

  • Mirko

    5. jul 2024 | 22:18

    Na jug tačnije u Nišu konobari rade za 1800 dinara dnevno a slobodan dan im se ne plaća. I šta reći

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>