• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Radi 30 sati nedeljno, a i to je previše: Amerikanka napustila posao i pronašla zemlju gde sada srećno živi

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kostarika spada u zemlje plave zone koje se ističu po dugovečnosti svojih građana

  • 1
Costa Rica, Kosta Rika Foto: Shutterstock/hyotographics

Amerikanka Kema Vard-Hoper i njen suprug Nikolas promenili su živote svojoj porodici kada su se pre šest godina preselili iz SAD na Kostariku. Napustili su svoje korporativne poslove kao istraživački analitičar i hipotekarni broker u Hjustonu, Teksas, da bi nastavili svoje karijere kao preduzetnici u inostranstvu.

Par je potpisao jednogodišnji zakup kuće usred džungle na poluostrvu Nikoja na Kostariki, gde nikoga nisu poznavali i nisu znali koliko dugo i kako će da rade.

Kako Kema kaže, rizik se isplatio: iako je morala da napusti karijeru koju je volela u SAD i zarađuje manje, kaže da je mnogo srećnija što živi i radi u Kostariki nego što je bila u SAD.

Ona sada balansira četiri posla sa skraćenim radnim vremenom: ona je fitnes trener, učiteljica španskog, domaćica u velnes odmaralištu i od nedavno, pisac. Svoju prvu knjigu objavila je sama, u septembru 2023. godine.

- Sada radim 25 sati nedeljno. Teška nedelja je oko 30 sati nedeljno, ali to je retko i dešava se otprilike jednom mesečno - kaže ona.

Prošle godine, kroz različite izvore prihoda zaradila je oko 10.500 dolara, prema finansijskim dokumentima koje je pregledao Si-En-Bi-Si (CNBC).

U međuvremenu, njen suprug Nikolas (43) vodi sopstveni posao za logistiku na daljinu, od kojeg je zaradio oko 19.500 dolara 2023. godini.

Prošle godine, porodica se preselila u kuću sa tri spavaće sobe i dva i po kupatila u Nikoji. Njihov najveći trošak je renta i komunalije, što ukupno iznosi oko 628 dolara mesečno.

- Zarađujemo manje novca, ali i dalje živimo prilično udobno… naš novac definitivno duže traje nego u SAD - priča Kema

Kako izgleda život i radu jednoj od "najsrećnijih" zemalja na svetu?

Kostarika je jedna od najsrećnijih zemalja na svetu i zauzima 12. mesto na listi Svetskog izveštaja o sreći za 2024.

Poluostrvo Nikoja, gde žive Vard-Hoperi, jedna je od pet originalnih Plavih zona. Plave zone su regioni na svetu sa nekim od najdugovečnijih ljudi i najvećim životnim vekom, prema istraživaču dugovečnosti Dan Buetneru.

Jedan od faktora koji čine Nikoju plavom zonom, otkrio je Buetner, je i ishrana koja uključuje sveže voće, povrće i žitarice, kao i fokus na porodicu i zajednicu.

Kema kaže da stanovnici ove zemlje cene zdrav balans kada je u pitanju poslovni i privatni život. Zemlja ima kraću radnu nedelju od mnogih drugih nacija te njeni stanovnici imaju više vremena da se posvete hobijima,  odmoru i porodici.

(Telegraf Biznis)

Video: Da li smo svi rođeni da budemo srećni: Mirjana Gomilanović/Kako si na poslu #72

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    22. jul 2024 | 11:17

    " naš novac definitivno duže traje nego u SAD" - КАД долар падне, ето бежаније из "обећане земље"...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>