• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Džej je prodao svoju prvu kompaniju i zaposlene pretvorio u milionere: "Nikada nisu pomislili na toliko novca"

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Akcije su porasle za više od 2.300%, zatvarajući se na najviši nivo od 230 evra po jednoj

  • 0
Dobitnik na lotou,  bingo, pare, novac, evri, sreca, radost, zarada, dobitak Foto: Shutterstock

Kada je Džej Čodri prodao svoju prvu kompaniju za 70 miliona dolara, manje se fokusirao na sopstveno bogatstvo, kaže on, a više na to kako bi taj posao mogao da pretvori desetine njegovih zaposlenih u milionere.

Čodri (65) danas je poznat kao milijarder, osnivač i izvršni direktor Zscalera, kompanije za sajber bezbednost u oblaku čija je vrednost od srede popodne oko 28 milijardi dolara. Davne 1998. godine, on je bio prvi preduzetnik koji je prodao startap koji je pokrenuo sa svojom suprugom Džioti, SecureIT, kompaniji VeriSign u ugovoru o svim akcijama za neverovatan prihod.

Skoro dve godine nakon zaključenja ugovora, kako je cena akcija VeriSign-a skočila, više od 70 od 80 zaposlenih u SecureIT-u „na papiru su bili milioneri“, kaže Čaudri za CNBC Make It.

- Ljudi su poludeli u kompaniji, jer nikada nisu pomislili na toliko novca - priča i dodaje:

- Mnogo njih je kupovalo nove kuće. Kupovali su nove automobile. Znam jednog momka, uzeo je šest meseci odmora, iznajmio [mobilnu kuću] i otišao da putuje po zemlji. Mogli su da rade šta su želeli.

Između vremena akvizicije i februara 2000. godine, VeriSign-ove akcije su porasle za više od 2.300%, zatvarajući se na najviši nivo od 253 dolara po akciji, uz pomoć dve podele akcija i privremenog balona za tehnološke akcije.

Mehur je pukao kasnije te godine, a VeriSign-ove akcije su izgubile otprilike 75% krajem 2000. godine, srozajući se na najniži nivo od skoro 4 dolara u 2002.

Čodri se priseća saveta Džima Bidžosa, tadašnjeg predsednika VeriSign-a, o tome šta da radi sa svojim akcijama: Prodajte deo akcija malo po malo „redovno“.

Strategija je pomogla Chaudhriju da požnje neke prednosti VeriSign-ovih velikih akcija pre nego što je tržište došlo do kratera, kaže on. Zaposleni u SecureIT-u koji su držali svoje akcije VeriSign-a verovatno su bili nagrađeni svojim strpljenjem: akcija je zaključena na 254 dolara tek u januaru 2021. Cena trenutno iznosi otprilike 175 dolara po akciji.

Čodri kaže da ne zna da li su i kada su njegovi bivši zaposleni unovčili sopstvene akcije. Kada je napustio VeriSign krajem 1999. godine, njegovi bivši zaposleni su mu priredili zabavu - ali je tek kasnije u potpunosti shvatio uticaj koji je odluka o prodaji SecureIT-a imala na te zaposlene.

- Otišao sam kući te noći i pogledao tabelu svih berzanskih opcija koje su imali, i pomnožio sam sa cenom akcija VeriSign-a. Tada sam shvatio da je matematika oko 70 ili 80 milionera, sa berzanskim opcijama. Bilo je impresivno - priča Čodri.

(Telegraf Biznis)

Video: Spremao nam je svoja jela u Beogradu: Džek je šef sa Mišelinovom zvezdicom i griluje futoški kupus

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>