• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mladi Angtin došao ,,trbuhom za kruhom": U Zadru zarađuje 1.000 €, a za isti posao bi u Nepalu dobijao tek 200

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U zadarskoj "Čistoći" trenutno radi 12 Nepalaca

  • 3
Đubre, đubretari, kamion Foto: Shutterstock

Hrvatska je samo jedna od zemalja koja zbog nedostatka radne snage svoje radnike dovodi iz inostranstva. Telegraf je ranije ove godine pisao da je tokom prošle godine HZZ izdao 147.000 pozitivnih mišljenja za rad stranih radnika, što naravno uključuje i sezonske radnike, osvrnuvši se na sve veći broj Nepalaca koji rade u Hrvatskoj kao i na uslove života u njihovoj domovini.

Da je situacija nezavidna pokazuje i činjenica da zadarska "Čistoća " već godinu dana ima otvoren konkurs za radnike ali zainteresovanih i dalje nema. Sada, u Čistoći imaju novo pojačanje - 10 radnika iz Nepala.

Među njima je i dvadesetdvogodišnji Angtin koji je prešao dugačak put od porodičnog posla koji je vodio sa ocem do rada u Zadru. Navodi da je u Hrvatsku došao zbog bolje plate i uslova rada.

- Malo je teško, ali je u redu. Puno je Nepalaca došlo u Hrvatsku. Ovde dobijam platu od oko hiljadu evra, a u Nepalu bi za isti posao dobio između 200 i 400 evra mesečno. To nije dovoljno za izdržavanje porodice, nemamo ušteđevinu.

Nada se da će ostati u Zadru neko vreme i za  HRT kaže da mu se grad zaista sviđa. Sa kolegama se sporazumeva na razne nečine a oni za njega imaju samo reči hvale.

U zadarsokoj "Čistoći" i u budućnosti nameravaju radnike tražiti van granica Hrvatske, ali i motivisati mlađe uzraste za posao u ovom preduzeću.

- Idemo u srednje strukovne škole gde prezentujemo firmu i nudimo zainteresiranim učenicima stipendiju, drugim i trećim razredima srednje škole - kazao je Ivan Džon Krstičević, direktor "Čistoće Zadar".

Potrebe za stranim radnicima sve su veće, pa je samo prošle godine izdano više od 120 hiljada radnih dozvola.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    17. septembar 2024 | 15:23

    U Nepalu je 200€ k'o 2000 u EU, s tim sa tih 200 može da se preživi...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>