• 9

Stupio na snagu leks specijalis za kredite u švajcarcima: Dužnici na jednu stvar treba da obrate pažnju

Bankama upravo počinje da teče rok od 30 dana tokom kojih dužnicima treba da dostave predlog konverzije kredita iz franaka u evre

  • 9

Zakon kojim se rešava problem zaduženih u "švajcarcima" od utorka 7. maja je na snazi. Onog trenutka kada dobije preporučeno pismo iz banke, dužniku počinje da teče rok od 30 dana, da odgovori da li je za konverziju ili ne.

To znači da bankama upravo počinje da teče rok od 30 dana tokom kojih dužnicima treba da dostave predlog konverzije kredita iz franaka u evre, uz otpis glavnice od 38 odsto i novu kamatnu stopu, važeću na dan 31. marta ove godine.

Građani čiji su rkediti zaduženi u švajcarcima Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Advokat Jelena Pavlović, članica Upravnog odbora Udruženja ŠF, koja je učestvovala u pregovorima sa bankama o načinu rešavanja ovog problema, upozorava da dužnici treba da obrate pažnju i ne propuste predviđene rokove.

- I to ne zato što se sa bankom ne mogu i kasnije dogovoriti, več zato što bi to moglo da im donese određene troškove - objašnjava Pavlović.

Ona kaže da je ovim zakonom predviđeno da se ne plaćaju ni troškovi notara, ni katastra, a uz to svaki otpis bilo kolikog dela duga smatra se prema poreskim propisima ostvarenim prihodom građana.

Jelena Pavlović Foto: Medija centar Beograd

To znači da bi na otpisani deo glavnice zaduženi u švajcarcima trebalo da plate i porez.

Međutim, leks specijalisom je predviđeno da ovakav otpis neće biti tretiran kao prihod i da na njega neće biti obračunavan porez.

Upravo zbog tih olakšica predviđenih zakonom u smislu oslobođenja troškova važno je da se konverzija kredita uradi u okviru predviđenih rokova, upozorava Pavlović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • U svim državama

    Ovakve i slične odluke su donešene isključivo iz političkih razloga i sitnih poena,svi zaduženi u švajcarcima znali su u šta se upuštaju.

  • DR

    A za kredite u evrima🦌

  • Sinisa

    I ja cu na izborima javno pokazati moj lek specijalis kojim cu se resiti da svojim radom ne vracam tudje dugove vec da od istog izdrzavam sebe i svoju porodicu !

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke