• 14

Uložili su milione evra u luksuzni grad, ali tamo je pusto i skoro niko ne kupuje nekretnine

Svaki mini-zamak košta oko pola miliona evra, ali je prodato tek nekoliko

  • 14

Burdž al Babas najavljivan je kao luksuzni grad između Ankare i Istanbula u kojem je u 587 zamkova trebalo da žive oni sa najdubljim džepom.

Međutim, kako su problemi sustigli tursku ekonomiju, tako je ovo naselje iz snova danas poput napuštenog grada duhova.

Izgradnja skupocenih vila koštala je nešto više od 170 miliona evra, a ciljna grupa bili su domaći i zalivski milijarderi.

Svaki mini-zamak košta oko pola miliona evra, ali je prodato tek nekoliko.

Čitav projekat naišao je na negodovanje lokalne zajednice, koja je protestovala zbog arhitekture koja se ne uklapa u tamošnji vizantijski stil.

Propast luksuznog grada oslikava veliku krizu u građevinskom sektoru Turske.

Iako su u minusu nekoliko desetina miliona evra, investitori se nadaju da će Burdž al Babas ipak "oživeti" čim kriza bude prošla, koliko krajem 2019. godine.

Ukoliko se to ne desi, ovaj "diznijevski" grad postaće još jedna u nizu napuštenih atrakcija, koje su rezultat previše ambicioznih ideja.

(Telegraf Biznis/Blic)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    A kad su Turci nesto izgradili da nije u stilu dzamija? Pa oni su crkvene velelepne gradjevine skrnavili preinaceci ih u dzamije. Pet stotina godina na Balkanu a ostavise pustos i dzamije. Pa i ovi takozvani dvorci izgradjeni u nekoj vukojebini lice na verske objekte a i udaljenost izmedju njih da komsiji mozes da virnes kroz prozor a da ga pljunes pride!

  • Ivan

    Kakva glupost! Ne mogu da verujem da je neko počeo tek tako da gradi a da će kasnije to prodati!

  • J...

    Niceg lepog nema.bolju mastu imaju deca dok se igraju nego ovaj sto smislio

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke