• 2
 ≫ 

Bum koji se polako širi: Divne banatske kuće "za održavanje", kiriju ne plaćate, samo račune (FOTO)

 ≫ 

Stare kuće kada se adaptiraju izgledaju kao iz bajke, a najbolje je što za neke ne morate ništa da platite

  • 2
Banatske kuće Foto: Telegraf/D.I.

Mnogi se vraćaju selu i žele da žive u starim banatskim kućama, kako smo pisali, vrednost kuća varira, neke se cene kao polovan automobil, a uz neke  dobijate i hektar zemlje

Međutim, nije retkost da se u selima kuće rentiraju. Stariji koji su živeli u njima, ostavljaju ih deci koja većinom žive u gradovima, a onda se te iste kuće iznajmljuju.

Većinom mladi bračni parovi koji ne žele da žive u zajednici, za početak rentiraju mala seoska domaćinstva, a nije retko i da ih kasnije i kupe:

Banatske kuće Nekim kućama je potrebno kompletno renoviranje, ali se ispalti Foto: Telegraf/D.I.

- Kuću svojih roditelja ne želim da prodam, a već decenijama ne živim u selu , najbolji način da je sačuvam je taj da je dam na “odražavanje”. Kirija se ne plaća, samo je bitno da se računi redovno plaćaju, imali smo mladi bračni par koji je nekoliko godina živeo u našoj kući, od troškova su jedino imali da plaćaju račune i da odražavaju dvorište - rekao nam je Miroslav Popović koji staru  porodičnu kuću rentira tako što je daje na “održavanje”.

Andrea Kančar Ilibašić, u potrazi je za kupovinom seoske kuće. Kako je rekla za portal Telegraf Biznis, ona i suprug bi najviše voleli da kupe kuću u Ruskom Selu:

- Bilo je raznih ponuda, od kuća koje se nude za 3 hiljade evra, pa i do onih preko 25 hiljada evra. Naš budžet je za sada ograničen, živimo kao podstanari i nadamo se da ćemo pronaći domaćinstvo koje nam odgovara. Mladi smo ,ali ipak želimo da živimo na selu - ističe Andrea.

Stare kuće kada se adaptiraju izgledaju kao iz bajke, primer je “kuća na lakat “ u Kikindi

Banatske kuće "...prodaću onu dedinu na lakat" Foto: Telegraf/D.I.

Da stare banatske kuće mogu izgledati kao iz bajke, pravi primer je i čuvena “kuća na lakat” na uglu ulica Suvačarske i Laze Kostića u Kikindi. Dragana Aleksić Piterson koja dugo godina živi i radi u Londonu, kupila je staru banatsku kuća sagrađenu krajem 19.veka.

Dragana je pre nekoliko godina odlučila da kupi tipičnu banatsku kuću, da je rekonstruiše i pretvori u raj. Posle adaptacije i zahvaljujući arhitekti Aranki Blat, ova kuća koju vlasnica naziva “Sova” postala je najpoznatija stara kuća u Banatu koja je odlikovana prestižnom nagradom “Čuvari prošlosti” od strane IKOMOS-a , savetnika UNESKA za zaštitu kulturne baštine.

Banatske kuće Foto: Telegraf/D.I.

- Ovo je moja zahvalnost Kikindi gde sam imala divno detinjstvo. To želim da moja deca i gosti takođe osete. Nagrada je Oskar arhitekture, a nama je priznanje dodeljeno od strane mađarskog IKOMOS-a. U obrazloženju stoji da "spasava evropsku tradiciju i kulturu“ – ponosno nam priča vlasnica iz Londona.

Kako dodaje, bila je to ljubav na prvi pogled.

- Kada sam je videla znala sam da želim baš tu kuću. Već tada sam imala viziju. Zahvaljujući arhitekti Aranki Blat i Aleksandri Vlajkov, rukovodiocu radova, sve ono što sam zamislila pretočeno je u stvarnost i sada imam kuću iz snova. Često dolazim iz Londona gde živim jer jako volim svoju rodnu Kikindu i kuću „Sova“ kako je zovem.

banatske kuce Zamislila je kuću iz snova, i napravila takav enterijer/Foto: Telegraf/D.I.

Kuća održava karakter vlasnice, ali je istovremeno i internacionalna jer je posećuju gosti iz svih krajeva sveta. Pored autentičnog izgleda same kuće i nameštaj je star,  potpuno se uklapa u enterijer. Mnoge stare komade nameštaja Dragana je dobila od prijatelja i rođaka, dok je neke kupila na buvljaku.

Banatske kuće Ako biste voleli kuću s gangom, ova je prava za vas Foto: Telegraf/D.I.

Prelepe u svom autentičnom obliku, ponosno se nižu banatskim sokacima, sa veranadama, gangom, ajnfort kapijom , rekonstruisane ili ne i dalje su biser arhitekture  i mnogo govore o kulturnoj baštini naroda koji živi u njima.

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E ovako

    24. jul 2019 | 12:01

    Ja bih pre održavala nekog Lalu. 😜

  • Nije nego

    26. jul 2019 | 11:04

    Razlika između besplatno i džaba. Kuće se daju besplarno, al' džaba .. !!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>