• 0
 ≫ 

Mislite da ste poneli dovoljno novca na put u Amsterdam? Takse će vam pokvariti planove

 ≫ 

Kako je pokazalo jedno novo istraživanje, takse u mnogim poznatim gradovima mogu na vaš račun da dodaju još nekoliko stotina evra

  • 0

Mislite da ste poneli dovoljno novca i napravili finansijski plan za sve dane odmora koje ćete provesti u inostranstvu? Ne radujte se prerano jer će vas možda na prijemu u hotel sačekati neprijatno iznenađenje.

Naime, kako je pokazalo jedno novo istraživanje, takse u mnogim poznatim gradovima mogu na vaš račun da dodaju još nekoliko stotina evra.

Evropska turistička asocijacija (ETOA) prikupila je podatke za 125 destinacija u kojima postoje turističke takse. Te takse kreću se od najknade po osobi po noći do određenog procenta za cenu sobe, što može povećati konačne hotelske račune.

Turisti

Foto: pixabay.com

VELIKI RAČUNI U AMSTERDAMU

Amsterdam zaista pati zbog prevelikog broja turista. Tokom godine ga posetio 18 miliona turista, a to postaje zaista prevelika brojka kada se uporedi sa 867.000 stanovnika glavnog grada Holandije.

Amsterdam je uveo turističku taksu od 7 odsto. One se tiču noćenja, odnosno cene sobe, uključujući i doručak. Međutim, to znači da bi u hotelima sa pet zvezdica, putnici mogli da plate i do 90 evra više nego što su planirali.

Takse su uvedene u oktobru prošle godine. Pre toga one su iznosile 6 odsto u centru grada, a svuda ostalo 3%.

I još dodatno, Amsterdam će od januara sledeće godine naplaćivati još i taksu od 3 evra po osobi.

Vera Al, portparolka zamenika gradonačelnika Amsterdama Grota Vasinka, rekla je da naredna taksa koja treba da bude uvedena nema nameru da otera turiste od dolaska.

- Činjenica je da brojke rastu - ne možete da postavite žicu oko grada, a mi to ni ne želimo. Povećanje taksi nije kako bismo smanjili broj posetilaca, već je to princip. Mnogo košta da držimo naš grad čistim i bezbednim, a naša infrastruktura, kao što su mostovi, su u dobrom stanju. Turisti će dolaziti sve više i više, a gradski savet ovako očekuje da oni obrate više pažnje na to kako koriste javni prostor - rekla je ona.

Holandija, Amsterdam, panorama grada, turizam,

Foto: pixabay.com

Evo kako bi sada mogao da izgleda vaš hotelski račun:

Na primer, 7. oktobra je najjeftiniji hotel sa pet zvezdica koji se našao na "Bukingu" bio "Bilderberg Garden Hotel" gde soba košta 202 evra. Uz to ide još 14,06 evra takse.

Sobe u "Puliceru", jednom od najomiljenijih amsterdamskih hotela, cene počinju od 525 evra, a ima i onih od 568. Na to ide turistička taksa od 43,40 evra. Dva noćenja bi mogla da vas koštaju skoro 100 evra više.

Amsterdam je takođe uveo takse od 8 evra za turiste koji u taj grad stižu brodom, a još 0,66 evra će morati da plate turisti koji idu u obilazak grada brodom ili autobusom.

Prestonica Holandije nije jedino mesto sa visokim turističkim taksama. Obližnji Roterdam dodaje 6,5 odsto na svako noćenje, dok Dortmund u Nemačkoj naplaćuje dodatnih 7,5 odsto.

Berlin, Bon i Bremen imaju takse koje iznose 5 odsto. U Beču te takse iznose 3,2 odsto, Budimešta 4%, a Bukurešt samo 1.

Ostale destinacije takse naplaćuju po osobi po noćenju. Neki od najskupljih su, iz očiglednih razloga, oni u Italiji. Ako odsednete u hotelu sa pet zvezdica u Rimu očekujte da platite po 7 evra po osobi za svaku noć koju provedete u hotelu.

Milano, Firenca i Napulj naplaćuju dodatnih 5 evra u hotelima sa 4 ili 5 zvezdica.

U Parizu za luksuzne hotele taksa iznosi 5 evra ili 3,75 za nešto manji luksuz. U Briselu taksa iznosi 4,24 evra. U švajcarskim gradovima ona iznosi oko 4 evra, a u šest francuskih gradova, uključujući Lion i Marselj, 3,30 evra.

U grčim hotelima od jedne do pet zvezdica takse iznose od 0,50 do 4 evra.

Firenca

Foto: Pixabay

MASOVNI TURIZAM

Turističke takse obično se smatraju efikasnim načinom borbe protiv masovnog turizma. Venecija na primer planira da počne od sledeće godine da naplaćuje ulazak u grad, počevši od 3 evra van sezone do čak 10 evra u jeku sezone. To je samo dodatak na već uvedene takse koje počinju od 1,5 evro po osobi za jedno noćenje u hotelu sa jednom zvezdicom, pa sve do pet evra za "pet zvezdica".

Ipak, u Veneciji nije sezona jedino u januaru.

Međutim, iako Venecija nije jedini grad koji se bori sa ogromnim brojem turista, ti drugi gradovi nisu uveli toliko visoke takse. Na primer, one u Barseloni iznose 0,65 evra po osobi po noćenju u hotelima od jedne do tri zvezdice ili 2,25 evra u onim sa 5 zvezdica.

Dubrovnik, koji je morao da limitira broj kruzera koji se približavaju gradu, naplaćuje takse 1,35 evra po osobi za noćenje.

U nadi da ohrabre turiste da ostanu duže, nekoliko italijanskih destinacija nudi popuste na više noćenja, tako Amalfi duplo snizi takse ako turisti ostanu duže od četiri noći.

Venecija

Foto: Pixabay

NAJNIŽE TAKSE

Najniže takse su u Kersonu u Ukrajini (0,37 evra), na Malti (0,50 evra) i u Gdanjsku u Poljskoj (0,52). Lisabon je na primer nekada bio prilično jeftin grad, a taksa iznosi 2 evra.

Evropske države u kojima trenutno ne postoje turističke takse su Danska, Finska, Gruzija i Island.

Velika Britanija trenutno radi na uvođenju prvih taksi i to u Edinburgu, dok je Vlada Norveške glasala protiv uvođenja ovakvih mera, ali je dozvolila lokalnim opštinama da ih uvedu.

(Telegraf Biznis/N.Z)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>