• 17

Večito pitanje: Doživotni najam ili višedecenijska rata kredita za stan?

Svi koji su nekada bili podstanari znaju da takav život nije uvek lep i lak. Ipak, da li i podstanarski život ima prednosti u odnosu na kupovinu stana na kredit? Ima, naravno, kao što ima i mana, koje nisu oličene samo u brojkama i računici šta se više isplati.

  • 17
kuca na prodaju

Foto: Pixabay

Portal Halo oglasi je pokušao sve da stavi na papir, kako bi vam olakšali da shvatite koji ste tip ličnosti i šta je od ove dve opcije bolje za vas. Prenosimo u celosti:

Dugoročna obaveza – da ili ne?

Da krenemo od odgovornosti i obaveze, koja u slučaju uzimanja kredita znači bar 20 godina plaćanja rate od svake plate. Legitimno pitanje je, da li sam spreman/na uopšte na to da mi se ceo život pretvori u jedan stan. Ako je odgovor da, nastavite sa pripremama za kreditno zaduženje, a ako je negativan, vraćamo se podstanarskom životu. Kao podstanar, vaša obaveza je mesečna. To znači da kad naiđe period da ne možete više da placate rentu, možete se vratiti kod roditelja, useliti privremeno kod prijatelja, ali “taksimetar ne radi”, ne morate sve to vreme plaćati kiriju, odnosno, možete da otkažete stan.

Naravno, jasno je da vas dugoročna obaveza dovodi do toga da nakon niza godina ne plaćate ni ratu ni kiriju, već ste vlasnik svoje nekretnine, dok renta zauvek ostaje renta. Manje obaveza, manja i krajnja dobit.

Argument sa druge strane je svakako taj da i podstanari plaćaju mesečnu rentu, što je zaista doživotna obaveza ukoliko se ne snađu na neki drugi način, naslede nekretninu, steknu je brakom ili nekako drugačije.

vakodnevne obaveze i troškovi

kuca na prodaju

Foto. Pixabay

Kao vlasnik stana, podrazumeva se da ćete svoju nekretninu i adekvatno opremiti. Za nameštaj, ormariće i kuhinjske elemente potrebno je da izdvojite nekoliko hiljada evra. Na taj trošak bi trebalo obavezno da računate ako kupujete novu gradnju, jer je u toj opciji obično u stanu opremljeno samo kupatilo. U staroj gradnji, može da se dogodi da prethodni vlasnik odluči da kuhinjski elementi ulaze u cenu kao i deo nameštaja, komode, garniture, ormarići. To je jeftinije, ali bilo da je reč o staroj ili novoj gradnji, izvesno je da ćete morati da kupite i belu tehniku, bar onu osnovnu – frižider, veš mašinu, šporet ili modernu varijantu ugradne ploče i rerne.

Kao podstanar, najverovatnije je da stan u koji se selite sve to već ima, a vaše je samo da donesete kofer sa garderobom.

Dalje, ukoliko se nešto od uređaja pokvari, vlasnik stana sam nadoknađuje taj trošak, dok podstanar obaveštava gazdu kako bi gazda snosio troškove popravke.

Rata = Renta

Kad se sve uzme u obzir i troškovi koje smo naveli, jasno je da je i dalje “jeftinije” na mesečnom nivou gledano biti podstanar, iako je rata za kredit mahom jednaka mesečnom iznosu rente. A odnos rata-renta jeste gotovo isti. Za stan od 35 kvadrata, primera radi u čuvenom „krugu dvojke“ u Beogradu, potrebno je da odvojite bar 60.000 evra ukoliko je reč o staroj gradnji. Za novu gradnju, računajte da će cene u širem centru prestonice biti i iznad 3.000 evra po kvadratu.

U „jeftinijoj“ varijanti, ako uzimate starogradnju od 60.000 evra, rata za kredit iznosila bi oko 250 evra. Naravno, uz uslov da se zadužujete na 25 godina i sa kamatom od oko tri odsto godišnje. Na toj lokaciji teško da ćete naći pristojan stan ispod 250 evra za najam, tako da rata kredita i renta mesečno dođu na isto.

Ono što je činjenica, ukoliko se odlučite za podstanarski život, prema gruboj računici za 10 godina isplatili ste već pola stana.

Startni kapital

Obavezno učešće kod stambenih kredita iznosi 20 odsto, pa bi to na našem primeru stana od 60.000 evra, značilo da je potrebno da u startu imate još 12.000 evra. Ta stavka je za mnoge nepremostiva. I dok neki prodaju pokretne i nepokretne objekte ne bi li ispunili ovaj uslov, drugi se odlučuju da za učešće podignu još jedan kredit- keš kredit. Ono što treba da znate, jeste da su keš krediti brzi, banka ih lakše odobrava, ali su kamate visoke – oko osam do deset odsto.

Na primer, za 12.000 evra kredita u dinarima, sa kamatom od 8,5 odsto i rokom otplate od osam godina, računajte na mesečnu ratu od oko 20.000 dinara za keš kredit. Još jedno moguće rešenje je da imate dobar posao i platu iznad 100.000 dinara, te da onda nekoliko godina štedite, kako biste smanjili ovaj trošak.

Pored učešća, problem su i propratni troškovi, koji mogu da iznose od 2.000 do oko 3.000 evra, zavisno od iznosa kredita.

Kod podstanarskog života, “startni kapital” mora biti u visini dve kirije, jer se jedna ostavlja na ime depozita, kao obezbeđenje vlasniku stana da će podstanar ispuniti svoje obaveze.

 

Nije sve u “brojevima”

Računica nije baš toliko jednostavna, jer je mnogo elemenata u igri i pored obračuna troškova. Podstanar, kao neko ko ima pravo korišćenja tuđe nekretnine, u obavezi je i da poštuje pravila tog korišćenja koja određuje vlasnik stana. Tako vlasnik stana može da odluči da ne želi kućne ljubimce, žurke, generalno bilo kakve posete u svom stanu. Sve je stvar dogovora. U svom stanu se dogovarate jedino sa sobom, svakako vodeći računa o uobičajenom kućnom redu zgrade.

Ono što može da bude problem kad mu vreme nije, jeste raskid ugovora o zakupu, jer su vlasniku iskrsli neki drugi problem (dete želi da se osamostali, mora da izda stan rođaku, želi da proda stan). Podstanar tada mora da traži drugi nekretninu koja mu odgovara. To ipak nije izvesnost na istom nivou kao u slučaju da imate svoj stan.

Najvažnije je što podstanari posle 25-30 godina mesečnog plaćanja kirije neće imati ništa svoje, ni nekretninu ni punu slobodu, ni izvesnost, dok će kreditni dužnik posle tih godina na kraju ipak imati svoj stan u kojem će sve vreme otplate rata imati i svoju slobodu.

(Telegraf Biznis/Halo oglasi)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    11. novembar 2019 | 19:36

    Zato odes na Island uzmes kredit na 20 god i kad isplatis kredit drzava ti vrati novac u potpunosti jer si ti kupio stan u medjuvremenu drzava je koristila tvoj novac i okrenula ga nekoliko puta,nije trebala da ga pozajmljuje od MMF vec ga je dobila na jeftiniji nacin umesto kamate on ti daju stan,e to je drzava ne prodaje banke,ne uzima kredit,ne pita nikoga koliki ce biti minimalac.

  • Goran

    11. novembar 2019 | 15:50

    Vlasnik održava stan? Ovaj tekst definitivno ne oslikava stanje u Srbiji!

  • Luna

    11. novembar 2019 | 19:06

    Tata mi makar jednom mesecno kaze da nikada u zivotu ne dizem kredit i ne postajem rob ove lopovske drzave..Covek je lekar i u kreditima do guse,jedva sklapa kraj sa krajem..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>