• 1
 ≫ 

Dva najpoznatija nebodera bivše Jugoslavije: Kakva je sudbina Beograđanke, a kakva Zagrepčanke?

 ≫ 

Zanimljivo poređenje dveju jugoslovenskih lepotica

  • 1
Beograđanka, Zagrepčanka zgrada

Foto: A.Nalbantjan/Shutterstock/Tamisclao

Beograđanka odnosno Palata Beograd ime je možda i najpopularnijeg nebodera u nekadašnjoj Jugoslaviji, a zasigurno je i danas jedna od najprepoznatljivijih zgrada u Beogradu. Visoka lepotica smeštena između Slavije i Terazija, proteže se se na 101 metar visine, a sa antenom ima 117 metara.

Na uglu ulica Kralja Milana i Masarikove ovaj se gigant gradio od 1969. do 1974. godine po planovima arhitekte Branka Pešića. Bio je to prvi neboder u užem središtu grada, koji je brojao čak 30 spratova.

Beograd, Beograđanka

Beograđanka, zgrada koja je još od doba Juge simbol glavnog grada celog Balkana; Foto: A.Nalbantjan

Na prvih nekoliko spratova nalazila se robna kuća “Beograd”, veći deo zgrade zauzimali su poslovni prostori, dok se na zadnjem spratu nalazio restoran koji je zatvoren devedesetih godina prošlog veka. Danas se tu nalaze predstavništva raznih domaćih i stranih kompanija.

Međutim, Hrvatska ima svoju Beograđanku, a ona se zove - Zagrepčanka!

Ta visoka zgrada u Zagrebu izgrađena je 1976. godine na uglu Savske ulice i Ulice grada Vukovara, tačnije na adresi Savska 41.

Zagrepčanku su projektovali Slavko Jelinek i Berislav Vinković. Neboder se sastoji od tri dela – središnji i najviši doseže visinu od 95 metara i 26 spratova, zapadni dro je pet spratova niži, dok se istočni prostire na 19 spratova.

Zagrepčanka zgrada

Zagrepčanka, lepotica koja se ponosno uzdiže u srcu Hrvatske; Foto: Shutterstock/Tamisclao

Do 2006. godine Zagrepčanka se smatrala najvišim neboderom u Republici Hrvatskoj nakon čega ju ne premašio Eurotower u Zagrebu s 97 metara visine.

Početkom decembra od 2012. godine ova je zgrada domaćin neobične hrvatske trke po imenu Zagrepčanka 512. Naime, povodom meseca borbe protiv bolesti zavisnosti, društvo "Aktivan život“ organizuje trku po stepeništu koje vodi do vrha Zagrepčanke.

Video: Svečano otvorena zgrada u Beogradu na vodi: Useljavaju se prvi stanari

(Telegraf.rs / Dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    5. decembar 2019 | 17:28

    Poznatiji su kod nas, a jos vise u svetu sarajevski soliteri Momo i Uzeir.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>