• 0
 ≫ 

Kako ćemo da ohladimo cene stanova? Da li bi ovakva hartija bila rešenje?

 ≫ 

Kada se stvara balon na tržištu nekretnina, malo je država koje će da reaguju. Ipak, mađarska vlada rešila je da jedinstvenom obveznicom unese red

  • 0
Budimpešta

Budimpešta. Foto: Pixabay

Inicijativa mađarske vlade pod nazivom "superbond", pokušava da ohladi najtoplije svetsko tržište nekretnina.

Državni dužnički instrument (jedinstvena obveznica), zvanično nazvan MAP+ uveden je da bi se oslanjao na strane poverioce koji su pogoršavali prošle krize bežeći od prvih znakova ekonomskih tenzija.

Sa stvarnim kamatnim stopama zaglavljenim ispod nule, priliv MAP + koji se daje isključivo domaćinstvima i oslobođen je poreza, bio je snažan: ekvivalent od 10,5 milijardi dolara je uložen od njegovog pokretanja prošlog juna.

To je preusmerilo gotovinu iz nekretnina u vreme kada su cene na građevinskom tržištu u Budimpešti porasle više nego bilo gde na planeti. U drugom tromesečju 2019. Mađarska je bila na vrhu Evrostatovog indeksa cena kuća koji prati izmene cena svih stambenih objekata koje su kupila domaćinstva.

- MAP + je imao veliki uticaj na tržište stanova - kaže Karoli Benedikt, šef istraživanja u Duna hausu, jednom od najvećih mađarskih trgovaca na tržištu nekretnina.

- Pre MAP +, jednostavno nije bilo alternative investiranju u nekretnine -

Nije prošlo dugo pre nego što se osetio efekat ove hartije od vrednosti. Transakcije s nekretninama pale su za 56% u trećem kvartalu 2019. Indeks cena stanova u zemlji zabeležio je prvi kvartalni pad od 2015.

Podsetimo, ranije su cene nekretnina skakale i 60 odsto u toj zemlji, što je najviše u Evropskoj uniji. Ministar finansija Mihal Varga opisao je tržište "nalik balonu", dok je guverner centralne banke pozvao na preispitivanje onoga što naziva neuspelom nacionalnom stambenom politikom.

Međutim, postoji opasnost da cene nekretnina ponovo polete.

Prosečne plate porasle su za više od 10% u 2019. godini i vlada razmatra dalje mere kako bi pomogla porodicama da kupe kuće.

U Srbiji cena stanova polako raste, posebno u Beogradu, a mnogi ekonomisti su u poslednje vreme upozoravali da naše takvo tržište nekretnina može lako da napumpa balon.

Video: Svečano otvorena zgrada u Beogradu na vodi: Useljavaju se prvi stanari

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>