• 7

Najizolovanija zemlja na svetu u zenitu: Bogataši hrle tamo, korona je pod kontrolom, a posao cveta

Ostrvo je čisto, pošumljeno, udaljeno, a ima odlične zdravstvene ustanove

  • 7
Novi Zeland Novi Zeland / Foto: Pixabay

Budući da je još početkom marta korona virus kosio sve pred sobom u SAD, direktori raznih kompanija iz Silicijumske doline kontaktirali su kompaniju Rising S Co, koja izrađuje luksuzne bunkere.

Ovaj tip skloništa postao je broj 1, od kada je pandemija uzela maha, pa se bogataši više nigde ne osećaju sigurno, čak ni u svojim vilama van grada. Jedan od direktora moćne kompanije zvao je Rising S Co, jer je želeo da sazna kako da otvori svoj tajni bunker, vredan nekoliko miliona dolara, koji se nalazi 3 metra ispod zemlje, na Novom Zelandu.

- Nikada pre nije koristio svoje sklonište i nije mogao da se seti kako da ga dekodira - rekao je Geri Linč, generalni menadžer kompanije Rising S Co. Dodaje da je ovaj bogati korisnik osim o šifri, postavljao pitanja vezana za snagu bojlera, i da li je potrebno da uzme dodatni filter za prečišćavanje vode i vazduha.

Linč je naveo da ovaj biznismen vodi jednu firmu u San Francisku, ali živi u Njujorku, koji je postao epicentar korona virusa. - Otišao je na Novi Zeland i koliko znam, još uvek je tamo. Ne smem da vam otkrivam o kome je reč, jer je lista naših klijenata privatna - kaže Linč.

Novi Zeland je, geografski, najizolovanija zemlja na svetu, pa ne čudi što je godinama unazad prva na pameti bogataša, kada se govori o pandemijama i sličnim nepogodama. Tamo živi 4,9 miliona stanovnika, dok ih u Njujorku ima više od 8 miliona. Ostrvo je čisto, pošumljeno, udaljeno, ima odlične zdravstvene ustanove.

Ono što je, međutim, bogatašima sada najvažanije jeste stanje u ovoj zemlji. Poslednjih nedelja, Novi Zeland se hvali time kako je odgovorio na pandemiju. Uveli su četvoronedeljni karantin i sprečili širenje zaraze, pa tako imaju "samo" 12 smrtnih slučajeva, dok ih u SAD ima više od 39.000.

- Podzemna globalna mreža Vivos već je postavila bunker za 300 ljudi na Južnom ostrvu - rekao je Robert Vicino, osnivač ove kompanije iz Kalifornije. U poslednjih 14 dana dobio je dva poziva od klijenata koji žele da se izgrade dodatna skloništa na ovom mestu.

U SAD, dve desetine porodica su se preselile u Vivos sklonište koje prima 5.000 ljudi, u Južnoj Dakoti. Takođe, kompanije je izgradila bunker za 80 osoba u Indijani i razvija sklonište za hiljadu osoba u Nemačkoj.

Rising S Co. je poslednjih godina izgradio oko 10 privatnih bunkera na Novom Zelandu. Jedan u proseku košta 3 miliona dolara, ali može da košta i 8 miliona, ako se "obogati", odnosno ako se dodaju luksuzna kupatila, sobe za gejming, teretana, pozorište, kreveti za operaciju.

Mihai Dinulesku je 12. marta odlučio da prekine lansiranje svog startapa vezanog za kriptovalute i da se preseli u ovu daleku zemlju, jer se plašio zatvaranja granica. Spakovao je svoje kofere, sve ostalo je ostavio u SAD, kupio je avionsku kartu što je pre mogao i kroz 12h sati je sa suprugom već bio na letu za Okland. Samo četiri dana kasnije, Novi Zeland je zatvorio svoje granice stanim putnicima.

Dinulesku sada radi za Ao Air, mali startap koji je dizajnirao maske za filtriranje vazduha kako bi nadmašio N95 maske. Den Bodven, suosnivač ove kompanije, kaže da je poslednjih dana promatrao zaposlene u američkoj tehnološkoj industriji, ali da je generalno bio oprezan u odabiru.

Video: Cene nekretnina u Subotici ostale iste, a potražnja opala

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    21. april 2020 | 17:09

    Pametni ljudi, beže iz Sodome I Gomore!

  • baba smilja iz darosave

    21. april 2020 | 18:43

    znaci obicnim smrtnicima nema spasa

  • nikolas

    21. april 2020 | 17:59

    POSTOJE I PODZEMNI GRADOVI NA 37 PARALELI ZA ELITU A POVEZUJE IH PODZEMNA ZELJEZNICA OD JEDNE OBALE DO DRUGE OKEANA!!! VEC 2 DECENIJE BOGATI SE SPREMAJU ZA NUKLEARNI RAT ILI BIOLOSKI!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>