• 15
 ≫ 

Kupujete stan? Investitori kažu da neće spuštati cene, a evo koje promene možete da očekujete

 ≫ 

Šta će biti na tržištu kupoprodaje nekretnina?

  • 15
Izdavanje stanova, izdavanje stana, kljucevi Foto: Shutterstock

Iako je prošlo nešto više od mesec dana od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, već je osetan njegov uticaj na tržište nekretnina. Cene nekretnina su, za sada u manjoj meri, beležile pad, ali u pojedinim oblastima je zabeležen čak i rast.

U želji da ispitamo u kojoj su meri pojava korona virusa i uvođenje vanrednog stanja u Srbiji uticali na tržište nekretnina, 4zida.rs je kreirao ankete namenjene svim subjektima na ovom polju. Ankete su rađene u periodu od 21. marta do 1. aprila.

Od ukupnog broja posetilaca sajta koji kupuju nekretninu, najveći procenat njih (57%) traži nekretninu u Beogradu. Na pitanje koji tip nekretnina traže, posetioci su mogli da daju više odgovora – skoro 90% ispitanika traži stanove, dok je 26% zainteresovano za kuće. Kupci su u najvećoj meri (preko 60%) odgovarali da podjednako gledaju i starogradnju i novogradnju. Isključivo za novogradnju zainteresovano je 11% ispitanih posetilaca koji kupuju nekretninu.

Kakvo je bilo stanje na tržištu pre pojave virusa?

Pre uvođenja vanrednog stanja tržište je bilo živo. Najviše kupaca je izjavilo da je bilo aktivno u procesu traženja nekretnine, da je često gledalo oglase (32%) i obilazilo nekretnine (24%). Takođe, najveći broj vlasnika nekretnina, njih 70%, reklo je da je često imalo interesente ili je bilo blizu transakcije, a 15% da je imalo potencijalnog (za)kupca, ali ih je epidemija sprečila u finalizaciji.

Koje promene možemo da očekujemo na tržištu?

grafikon, cene nekretnina Foto: Printscreen/4zida.rs

Skoro sve agencije za promet nekretnina koje su učestvovale u istraživanju, njih 99%, su izjavile da će vanredno stanje imati negativan uticaj na njihovo poslovanje. Investitori su malo optimističniji, pa tako njih 81% ocenjuje da će pojava korona virusa imati negativan uticaj na njihovo poslovanje, a 19% smatra da neće osetiti nikakav uticaj.

Malo više od polovine agencija (52%) navelo je trenutno vide dva glavna problema na tržištu nekretnina – pad potražnje za nekretninama i odustajanje vlasnika od prodaje, dok 47% agencija smatra da je glavni faktor samo to što nema potražnje za nekretninama ili je ona u velikoj meri smanjena.

Planovi investitora

Najveći broj investitora (78%) planira da neke građevinske projekte odloži za kasnije, a samo 4% će odustati od budućih projekata. Malo više od petine investitora ne planira da promeni svoje planove u pogledu izgradnje novih objekata.

Koja očekivanja sada imaju kupci?

grafikon, cene nekretnina Foto: Printscreen/4zida.rs

Kada govorimo o očekivanjima u pogledu cena nekretnina kod starogradnje, kupci u najvećoj meri misle da će cene padati (69%), a 10% njih misli da će cene ostati iste.

Sličnog stava kao kupci su i agenti za nekretnine. S druge strane, vlasnici nekretnina su u najvećoj meri izjavljivali da ne znaju kako će se kretati cene nekretnina, 26% njih je izjavilo da će cene ostati iste, a malo manje (24%) da očekuje da će padati cene.

Kada govorimo o novogradnji – više od polovine ispitanika veruje da će padati cene novoizgrađenih stanova, a 20% njih je izjavilo da ne zna da li će investitori spuštati cenu svojih stanova. Skoro isti procenat (19%) misli da će cene u novogradnji ostati iste.

Šta investitori i vlasnici nekretnina kažu o cenama?

grafikon, cene nekretnina Foto: Printscreen/4zida.rs

Po pitanju cena, mišljenja investitora su na klackalici: 52% njih misli da će cene padati u narednom periodu ili da već padaju (4%), dok ostatak smatra da će cene novogradnje ostati iste.

Na pitanje da li planiraju da spuste cenu nekretnina koje prodaju, fizička lica su u najvećoj meri  izjavljivala da ne planiraju da spuste cenu (57%). Zanimljivo je da manji procenat vlasnika (9%) čak planira i da podigne cenu svoje nekretnine.

Kada će se stvari normalizovati?

Na pitanje kada očekuju da se tržište vrati u normalu, vlasnici nekretnina označavaju da će trebati duže od 6 meseci (34%). Kao drugi najčešći odgovor (18%) navode da će mesec dana biti dovoljno da se stvari normalizuju.  U odnosu na agente, investitori očekuju sporiji oporavak poslovanja nakon što epidemija prođe. Oko 50% investitora misli da će za oporavak trebati duže od 6 meseci, dok isto mišljenje deli oko 30% agencija.

Bez obzira na to koliko vanredno stanje bude trajalo i koliko se, pre svega ekonomske, posledice budu osećale, tržište nekretnina neće u potpunosti stati. Nekretnine trenutno obilaze oni kojima je to najpreče, ali statistike 4zida.rs pokazuju da mnogi kupci i dalje aktivno prate oglase i čekaju trenutak kada će se tržište normalizovati da ugrabe svoju priliku.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    27. april 2020 | 14:48

    Oće, oće. I to mnogo više nego što su i sanjali. Ko će da ulazi sad u kredite? Padaju cene polovnih pa će i novih. Ionako su 90% fušeraj.

  • Goa

    27. april 2020 | 17:05

    Ko je lud da da pare za stan kada se vise ne zna sta nas ceka sutra

  • Mix

    27. april 2020 | 15:34

    Nece spustati cene stanova???!...onaj ko ima nesto para gledace da kupi kucu ili neku vikendicu,a ne stan..stan se pokazao izyzetno los kad dodju malo teza vremena.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>