• 2
 ≫ 

Merkate stan u Novom Sadu? Ovako se trenutno kreću cene, a možda budu još niže

 ≫ 

Moguće je da će, od grada do grada a u zavisnosti od ponude i broja kupaca, cene biti nešto niže

 • 2
Zajam, stan, kuća, kredit, iznajmljivanje, zakup

Foto: Shutterstock

Iza nas je gotovo dva meseca života u vanrednom stanju, koje je uvedeno zbog pandemije korona virusa, a tokom tog perioda u društvu i privredi mnogo toga se promenilo. Prvi i najjači udar osetio se u oblasti ugostiteljstva i turizma, ali su i mnoge druge delatnosti pretrpele značajne poremećaje u poslovanju, u mnogima se, praktično, uopšte nije radilo ili se radilo s daleko manjim kapacitetima.

Upravo to desilo se u oblasti prodaje i kupovine nekretnina. Кako kažu oni koji se tim poslom dugo bave, situacija iz prethodina oko dva meseca bila je potpuno drugačija od one na koju su navikli jer je poslovanje gotovo u potpunosti stalo i agencije zatvorile vrata. Ipak, poslednjih nekoliko dana stvari se menjaju nabolje, ponovo se radi, ali su posledice prethodnog perioda vidljive.

Oni ukazuju na to da će se tržište postupno opravljati, a kojom brzinom – zavisi od mnogo faktora – pre svega zaintresovanosti kupaca i ponude nekretnina… ali da se, ipak, može reći da se stabilizacija može očekivati krajem maja ili, što je izvesnije, u junu. Što se tiče cena, za sada se ne očekuje velika razlika u odnosu na prethodni period, ali je moguće da će, od grada do grada a u zavisnosti od ponude i broja kupaca, cene biti nešto niže.

Prema rečima vlasnika jedne agencije za nekretnine iz Novog Sada Bojana Miljanovića, za četvrt veka, koliko agencija postoji, ništa slično situaciji koja je prošla, nije se desilo.

Praktično od polovine marta na tržištu nekretnina je bilo potpuno zatišje, a tek smo krajem aprila ponovo počeli da radimo, kaže Miljanović za Dnevnik.

Кako dodaje, tržište se polako budi, ali su još uvek zapravo u nekoj fazi ponovnog ispitivanje tržišta.

On ističe i da je, iako se još uvek ne može pouzdano reći, moguće da će u Novom Sadu cene kvadratnog metra biti nešto niže, ali da bi to moglo biti između 10 i 20 odsto u odnosu na one koje su važile do polovine marta.

Cena kvadratnog metra nekretnine zavisi od niza faktora. Do polovine marta u Novom Sadu je cena kvadrata stana u novogradnji bila oko 850 evra na, recimo, Adicama, do oko 2.000 evra po kvadratu na najatraktivnijim lokacijama u centru. Iako su mnogi smatrali da je to mnogo, prodaja je išla bez većih problema. Posle ovog zatišja ćemo videti kako će tržište odreagovati. Za sada nema mnogo kupaca, a prodavci su, po svemu sudeći, spremni da nekrentine ponude po nešto nižim cenama, kaže Miljanović.

Slično je i u drugim gradovima, pa tako u Subotici, po rečima direktora jedne druge agencije Željka Maravića, teško može da se proceni šta će se dešavati s cenom nekretnina, ali je izvesno da će to zavisiti od intresovanja kupaca. On ističe i da su u proteklom periodu realizovani poslovi započeti u martu i aprilu, što im je pomoglo da premoste prekid poslovanja, a da će tome sigurno doprineti i pomoć države, namenjena privredi.

Svakako ima više onih koji nekrentine nude na podaju, a manje je kupaca, i to, naravno, utiče na cenu, ali za sada prodavci nisu pokazali da su spremni da koriguju cene kvadrata, ističe Maravić.

Po njegovim rečima, u februaru je u Subotici kvadratni metar starih stanova koštao od oko 600 do 650 evra, a kvadrat onih u novogradnji od oko 950 evra pa do oko 1.100 na najatraktivnijim lokacijama u centru grada.

Ne očekujem da će biti veće promene cena, a ako sniženja i bude, najverovatnije neće biti veće od deset odsto. Cene nekretnina u Subotici i inače su povoljnije nego u većim gradovima, pre svega u Novom Sadu i Beogradu, pa su tamo i veće mogućnosti da se tržište stimuliše sniženjem cene, kaže Maravić.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Zoran

  9. maj 2020 | 12:23

  Cena kvadrata do 500€ za naša prosečna primanja bi trebala da bude plafon dok se u Bg i Ns kreċu od 1000 do 1600 i to u neatraktivnim delovima grada a one skuplje da i ne spominjem.

  12
  1

  Podelite komentar