• 11

Tržište nekretnina u Srbiji potpuno se oporavilo: Čak 70 odsto stanova "plane" za keš

Samo desetak dana posle kraja vanrednog, oporavak

  • 11
Gradnja, gradjevinarstvo, inzenjer, novi stanovi, zgrada

Foto: Shutterstock

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je da je došlo do potpunog oporavka tržišta nekretnina u Srbiji, samo desetak dana od ukidanja vanrednog stanja, i da se broj prometa nepokretnosti vratio na nivo pre 16. marta.

RGZ je tokom vikenda obradio i analizirao sve pristigle kupoprodajne ugovore nakon završetka vanrednog stanja i utvrdio da se tržište oporavilo iznenađujuće brzo, kaže se u saopštenju Zavoda.

- Za samo desetak dana broj prometovanih nepokretnosti se vratio na nivo pre uvođenja vanrednog stanja - kažu u RGZ.

U sedmici od 11. do 17. maja broj prodatih nepokretnost se i više nego udvostručio, u odnosu na period od 4. do 10. maja, dodaje se u saopštenju.

- Interesantno je videti i da se gotovo istom brzinom promenio i način kretanja kapitala. Nivo kupovina za gotovinu približio se nivou pre početka primene mera za borbu protiv korona virusa -

Tokom 2019. godine, kako navode, čak 70 odsto stanova u Srbiji bilo je kupljeno za keš, a preostalih 30 procenata je plaćeno iz kredita.

Tokom vanrednog stanja taj se odnos promenio i mnogo se manje kupovalo za gotovinu, a odnos je bio približno 50 posto za keš i 50 odsto na kredit.

- Tržište nepokretnosti u Srbiji pokazalo je izuzetan nivo osetljivosti kada je došlo do vanrednih okolnosti koje su uticale na svakodnevni život građana, ali i izuzetnu elastičnost da se velikom brzinom vrati u uobičajene tokove, već pri prvim znacima normalizacije životnih aktivnosti - zaključuje se u saopštenju.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • angie

    Mislim da ce sad ljudi bezati iz stanova i traziti kuce i vikendice. Evo ja merkam neku na Fruskoj Gori, cekam da mi jave iz Solis nekretnine pa da bezim iz grada.

  • mihailovic

    Bilo bi dobro da medije izvrse detaljnu analizu kupca tj koji profili kupuju stan u kesu ....od postenog rada nemozes kupiti ni radijatore a ne stan...

  • Jajajarko

    Abrakadabra...je to.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke