• 0
 ≫ 

Zarađivali 1.200 evra iznajmljući kuću, pukli su preko noći i sad dele otkaze

 ≫ 

Berza više nikome nije na umu

  • 0
airbnb

Foto: Pixabay

Populara platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb jedna je od žrtava pandemije koronavirusa i u ovom periodu prolazi pravu "apokalipsu", piše dnevni list "Huffington post".

Rezervacije su propale a zarada do kraja ove godine će biti, kako se procjenjuje, za 50 odsto manja nego prošle godine.

Direktor te firme, Brajan Ceski najavio je otkaz za 1.900 radnika u raznim delovima sveta, što je oko 25 odsto ukupnog broja zaposlenih. Airbnb je nastao 2008. godine kada su osnivači u svom stanu u San Francisku, stavili na pod dušek i iznajmili ga, i tako dobili ideju za posao koji je se proširio na ceo svet.

Ovaj model iznajmljivanja privatnih soba, kreveta ili kuća "na kratko", sasvim je izmenio dotadašnji način hotelske usluge. Firma je izrasla u kulosa i upravo pred pandemiju se spremala da svoje deonice lansira na berzu.

Međutim, sve je stalo u poslednja dva meseca, a poslovi ne idu ne samo za vlasnike firme nego i za stotine hiljada "domaćina".

U Italiji je situacija još teža jer rezervacija ove godine gotovo da i nema, a 200.000 domaćina, koji su se prethodnih godina uglavnom oslanjali na strane turiste, nemaju ni jednog gosta. Prošle godine Airbnb je u Italiji ugostio 11 miliona turista, a ove godine nema ni domaćih, jer je zbog zaraze zaustavljen saobraćaj i kretanje između pojedinih italijanskih regiona.

Prema statistici, Airbnb u Italiji ima gotovo pola miliona oglasa za iznajmljivanje.

Zbog pandemije obustavljen je saobraćaj, nema putovanja, nema letova, granice su zatvorene, a kako piše "Hafington post", lako se može desiti da mnogi domaćini Airbnb, nakon što prođe pandemija i zauvek zatvore svoj porodični biznis.

Pre pandemije, domaćin Airbnb-a je za izdavanje kuća na kraći period u Veneciji zarađivao 1.200 evra, u Milanu oko 500, a u Rimu 800 evra.

Video: More u februaru: Naravno, jer su ludački talasi visoki kao soliter

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>