• 7

Vikendice sve traženija roba i u Vojvodini: Cene od 8.000 do 15.000 €, ali placevi odoše

Za sada je više onih koji se interesuju za kupovinu placeva

  • 7
ULJANA REPICA VOJVODINA PROCVETALA POLJA

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Moglo bi se reći da se sve vraća uobičajeni način života i rada, ali i to da se to neće desiti ni brzo ni odjednom. To se odnosi na, praktično, sve segmente privrede – i one koji su bili privi na udaru, kao šti su turizam i ugostiteljstvo, pa do trgovine, u kojoj se gotovo stalno radilo.

Nakon gotovo dva meseca, u stanje poznatog i uobičajenog poslovanja vraćaju se i oni koji rade u oblasti prodaje nekretnina. I izgleda da im je posao dobro krenuo jer je, na osnovu onoga što je saopšteno iz Republičkog geodetskog zavoda, ta delatnost pokazala veliku elastičnost i otpornost – a podaci govore da se za svega desetak dana od ukidanja vanrednog stanja tržište nekretnina u Srbiji potpuno oporavilo i da se one prodaju slično kao i do polovine marta.

Da je tržište živnulo, potvrđuju i prodavci nekretnina u nekoliko gradova u Vojvodini, ali i ukazuju na to da je sada, svega oko dve nedelje od ukidanja vanrednog stanja, teško reći kojim tempom će se ono i vratiti na raniji nivo. Navode da se pretekle oko dve sedmice potencijalni kupci uglavnom raspituju o cenama stanova i da su veoma obazrivi, strpljivi i spremni da kupovini posvete daleko više vremena nego ranije i više puta odmere pre nego što donesu odluku da kupe neku nekretninu. prenosi novosadski Dnevnik.

Oni ističu i da bi stabilizaciju na tržištu nekretnina trebalo očekivati narednog meseca, a da, što se tiče cena, ne treba očekivati velike promene u odnosu na one cene koje su važile do polovine marta i uvođenja vanrednog stanja.

ULJANA REPICA VOJVODINA PROCVETALA POLJA

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

I dok je tokom vanrednog stanja prodaja nekretnina praktično stala, oni koji imaju vikednice pored reka, na Fruškoj gori ili bilo gde van grada, bili su u daleko boljoj poziciji od onih koji žive u stanovima. Naime, zabrana kretanja je tokom vikenda trajala više od 50 sati, a nekoliko puta protegla se i na više od 80, pa su mnogi građani iznajmljivali vikendice. To, ali i još uvek sveže iskustvo dugog boravka u stanovima, moglo bi dovesti do rasta interesovanja za kupovinu vikednica ili kuća na selu, a da li će do toga i doći, kažu prodavci nekretnina, takođe je sada rano govoriti. Ipak, ukazuju na to da interesovanja ima i da je nešto veće nego ranije, ali i da to ne znači i da će biti realizicije.

Potražnja za placevima i vikendicama je veće nego ranije, a da li je reč samo o trenutnoj situaciji ili će se taj trend nastaviti, videćemo – kaže vlasnik Agencije za nekretnine „Bomil” iz Novog Sada Bojan Miljanović. – Za sada je više onih koji se interesuju za kupovinu placeva/zemljišta nego onih koji su spremni da kupe vikednice, ali sve je to još na nivou raspitivanja.

Slično kaže i direktor subotičke Agencije „Кastor” Želj­ko Maravić, koji ističe da je još uvek rano za bilo kakav zaključke o tome kada bi se tržište nekretnina moglo oporaviti, a rano je govoriti i o interesovanju kupaca za posebnu vrstu nekretnine, kao što su vikendice i kuće za odmor.

U Zrenjaninu je tržište živnulo i, po rečima vlasnika Agencije „Vukolić nekretnine” Nenada Vukolića, posla ima, ali se još uvek završavaju oni koji su započeti pre pandemije koronavirusa i vanrednog stanja.

– U ponudi se, naravno, i kuće u Zrenjaninu i okolini, a interesovanje nije ništa veća od ranijeg – kaže Vukolić. – Najviše potencijalnih kupaca zaintresovano je za kupovinu kuća za odmor na putu Zrenjanin–Beograd. Cene tih nekretnina veoma se razlikuju i zavise od mnogo faktora – lokacije, starosti, veličine placa, opremljenosti, infrastukture... pa je zato teško precizno reći koliko je novca potrebno, ali okvirno, cene se kreću od oko 8.000 evra pa do oko 15.000.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kibo

    Katastar je klasičan primer nestručnog baratanja statističkim podacima i izvođenja pogrešnih zaključaka - promet nekretnina je i pre korone već par meseci bio povuci-potegni jer su cene "polovnih" stanova dostigle rekordni nivo nesrazmeran ekonomskom potencijalu zemlje. Tačno je da su se stanovi u novogradnji dobro prodavali ali to ima druge razloge koje sada neću elaborirati, dovoljno je uzeti u obzir da je njihov broj zanemarljiv u poređenju sa "polovnim" stanovima koji su se prometovali. Prodavci su se nadmetali ko će tražiti (što ne znači i dobiti) veću cenu za svoju nekretninu jer ih to ništa ne košta - ili ih agencije oglašavaju za džabe ili se mogu na internet portalima besplatno oglašavati u nadi da će se neko upecati. Za vreme korone promet je bio praktično 0 - prodavci po pravilu nisu hteli da primaju kupce u strahu od virusa, niti su se kupci javljali. Sve ono što je i overeno u tom periodu, kao i u periodu odmah posle ukidanja vanrednog stanja, a na osnovu čega se izveo pogrešan zaključak da se promet vratio u normalu po pravilu su bili ugovori zaključeni na osnovu predugovora potpisanih pre vanrednog stanja. Tačan podatak bi se dobio kada bi se analiziralo koliko je novih predugovora ili ugovora bez prethodno sklopljenih predugovora zaključeno u periodu vanrednog stanja i nakon njegovog ukidanja, a to bi bili sasvim drugačiji podaci od onih koji je katastar objavio. Ovo ne pišem kao dokoni laik već kao neko ko je u prometu nepokretnosti već skoro 3 decenije.

  • Dusan

    Da da bas nezna narod sta ce sa parama pa se kupuju vikendice...

  • Stevo Vjepar 🐗

    Ide ogromna kriza u svetu, što znači da će i naša privreda jako da postrada. Tržište nekretnina ide na duuugo hlađenje.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke