• 17

Ubuduće za prvi stan učešće za kredit samo 10 odsto

Kredit sme da se odobri u maksimalnom iznosu od 90 odsto od vrednosti nekretnine

  • 17
10 posto učešće

Foto: Shutterstock

Građani koji kupuju prvi stan na kredit, plaćaće učešće po stopi od 10 odsto. Smanjenje obaveznog učešća prilikom podizanja bankarskog zajma omogućeno je novom izmenom propisa Narodne banke Srbije.

Odluku o smanjenju obaveznog učešća za kupce prvog stana usvojio je izvršni odbor NBS, potvrđeno je za naš portal u centralnoj banci. Podsetimo, do sada je taj limit bio 20 odsto.

Centralna banka je, praktično, propisala koliki kredit banke smeju da daju klijentima koji do sada nisu u vlasništvu imali nekretninu. I to na taj način da kredit sme da se odobri u maksimalnom iznosu od 90 odsto od vrednosti nekretnine koja je stavljena pod hipoteku.

- Relaksacijom propisanog limita Narodna banka Srbije nastoji da sa stanovišta svojih nadležnosti olakša poziciju građanima koji rešavaju svoje stambeno pitanje kupovinom prve stambene nepokretnosti na kredit. Uvođenje odmerenog  odsticaja kreditne aktivnosti potpuno je opravdano u segmentu tržišta koji se i u prethodnim vremenima pokazao najotpornijim što se odražava kroz istorijski kontinuirano nizak nivo problematičnih kredita u segmentu stambenih kredita - rekla je Jorgovanka Tabaković povodom usvajanja novog propisa.

Propis radi olakšavanja pristupa građana kreditima za kupovinu prvog stana

Ako se ima u vidu da navedeni limiti propisani za banku iz ugla korisnika kredita najčešće predstavljaju i osnov za učešće koje mora da se obezbedi kod stambenog kredita, konkretna izmena zapravo znači da obavezno učešće može biti smanjeno na 10% zahtevanog iznosa kredita, navode u NBS.

- Bez obzira na to što banke i dalje, u skladu sa sopstvenim procenama, mogu prilikom odobravanja stambenog kredita zahtevati i veće učešće, očekivanje od novog propisa je stimulisanje konkurencije na tržištu stambenih kredita i olakšan pristup građana kreditima za kupovinu prvog stana - rečeno je na sednici Izvršnog odbora.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Vesna Bjelić)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kale

    Samo kupujte bez veceg ucesca, a posle vam je kriv djavo kad ne mozete da podnesete ratu a i vreme otplate. Nikom ne treba dozvoliti kupovinu bez 30% ucesca!

  • Nina

    Meni u baci rekli da je od avgusta ucesce 30% Svakako sa platom od 50.000 dinara ja ne mogu da dam ucesce ni 10% a kamoli da podignem kredit i kupim stan za nas troje...

  • Hulk

    To je lepa vest. Sada je dovoljno samo 10% učešća i rata će umesto 200€ biti tričavih 350€.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke