• 0

Tražite stan preko Airbnb? Je li za vas on platforma ili agencija za nekretnine?

Gubi li Airbnb posao u evropskim metropolama?

  • 0
AirBnb

AirBnb se suočava s ozbiljnom krizom u svom poslovanju / Foto: Pixabay

Sud u Amsterdamu naložio je Airbnb-u da ubuduće ne može da naplaćuje naknade i vlasnicima smeštaja i onima koji ih iznajmljuju.

Ova presuda je doneta po tužbi jednog potrošača koji je tužio ovu kompaniju i tražio povraćaj novca, što je sud i naložio. Najnovija odluka holandskog suda mogla bi značajno da promeni položaj platformi za iznajmljivanje smeštaja.

U Holandiji je odmah oformljena i prva onlajn platforma koja služi praktično da umesto oštećenih potrošača potražuje novac koji je američka kompanija naplatila potrošačima, to jest korisnicima smeštaja. Kako prenose evropski mediji, sud je bio vrlo oštar prema Airbnb, odbacivši mnogo njihovih primedbi, a jedna od njih se odnosila i na to da se platforma ne može smatrati posrednikom za iznajmljivanje smeštaja.

To je, inače, krajem prošle godine presudio Sud pravde EU. Prema toj odluci, američka internet platforma za pronalazak smeštaja dobila je tada bitku koja je izuzima od strogih evropskih imovinskih propisa, jer je sud saopštio da je ova kompanija samo internet platforma a ne agencija za nekretnine.  Evropski sud pravde je čak okrivio francuske vlasti jer navodno nisu obavestile Evropsku komisiju o tome da Airbnb mora da ima profesionalnu licencu na osnovu koje korisnicima može da iznajmljuje smeštaj u Parizu.

Da li je to bila pobeda Airbnb.

Video: Ludački talasi visoki kao soliter

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>