• 1
 ≫ 

Otkud Afrikanci u Srbiji, šta su sve pazarili i čiji su zapravo naši šoping centri?

 ≫ 

Kad su se pojavili, za afričke fondove govorilo se da su kompanije koje su gladne rizika, ali su ih akvizicije polako vodile u dug

  • 1
Juznoafricki fondovi u Srbiji, trzni centri, novac

Ilustracija: Nikola Jovanović

Pre četiri godine, regionom se brzo pronela vest da je kompanija Delta holding Miroslava Miškovića prodala tržne centre Delta siti u Beogradu i Podgorici.

Tada, bilo je pomalo neobično što je taj šoping izveo južnoafrički fond Hiprop investment. A to je bio samo početak njihovog širenja na ove prostore.

Pa šta su to sve Južnoafrikanci kupili kod nas?

 

Oni koji su pomno pratili te transakcije sećaju se i njihovog prvog saopštenja:

- Ove kupovine mogu biti prve u nizu budućih u centralnoj i istočnoj Evropi. Proširiće Hipropov portoflio tržnih centara u Južnoj Africi i podsaharskoj Africi. Cilj Hipropova je da ima delimično vlasništvo nad visoko kvalitenim tržnim centrima u ovom regionu čija će vrednost dotići oko milijardu evra u roku od pet godina - rečeno je 2016. godine.

Hiprop investment je vlasnik 11 ekskluzivnih tržnih centara širom Južne i podsaharske Afrike, a transakcija sa Delta tržnim centrima im je bio prvi izlazak sa afričkog tržišta.

Hiprop je vlasnik 60 odsto ovih centara, a preostalih 40 odsto Homsted grupa, koja zastupa vlasnike nekretnina, pre svega u Americi. Njen suvlasnik je jedan od direktora u Hipropu.

Da bi ušli u posao preuzimanja oba Delta Sitija, dve kompanije su formirale ofšor zajedničko preduzeće i to u Londonu, tako da šoping molovima sada upravlja firma Histed. Ta firma upravlja i ostalim njihovim šoping molovima u jugoistočnoj Evropi, koji su kupljeni kasnije u Hrvatskoj, Makedoniji i Bugarskoj.

Odmah posle pazarenja u Srbiji, Južnoafrikanci postaju vlasnici lanaca tržnih centara u Hrvatskoj, kada je prodat koncer Agrokor.

Zanimljivi ukršteni putevi

 

Pojavljuje se ubrzo i investicioni fond Nju Jurop Properti Investments.

- Kod nas oni konkretno počeli s akvizijom Plaze Kragujevcu, pa otvaranjem tržnog centra u Novom Sadu, a drugi fond je kupio dva tržna centra Delta siti. Onda se ta ekspanzija nastavila i išli su dalje u zemlje regiona pa sve do Litvanije - kaže Bojan Šešević, direktor aktive, Novaston Asset Management.

Prema njegovim rečima, sve to ukazuje na to koliko je zapravo značajan portfolio tog kapitala.

Malo je poznato da je jedan od direktora kompanije Hiprop Luj van der bio na čelu Aterburi grupe koja je kupila davno 30 posto kompanije MPC i od tada ima deo vlasništva nad nizom tržnih centara u Srbiji, među kojima su Ušće i novootvoreni Beo centar.

Iako se, kad su se pojavili, za afričke fondove govorilo da su kompanije koje su gladne rizika, ove akvizicije su ih odvele u dug, koji je rezultirao sniženjem rejtinga kod bonitetne agencije Mudis.

Upravo zato se poslednjih meseci spekulište i da Hiprop investment izlazi iz vlasništva beogradskog Delta sitija. Dodatno, šuškalo se da se kao kupac pojavio upravo Nju Jurop Properti Investments.

Međutim, iz te kompanije su za Telegraf Biznis rekli da ta informacija nije tačna. Opširnije o tome OVDE.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mako

    6. jul 2020 | 20:49

    Prvo su naši kriminalci otišli tamo a sada oni (Afrički kriminalci ) , dolaze kod nas .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>