• 6

Kuće od 80 do 800 evra po kvadratu u Srbiji: Kako dobiti kredit za izgradnju?

Kakvi su uslovi banaka za ovu vrstu kredita?

  • 6
montažna kuća, kuća, gradjevinarstvo

Foto: Shutterstock

Nedavno smo pisali o prednostima i manama montažnih kuća u odnosu na zidane kuće, kao i o ceni ovakve izgradnje.

Ukoliko ste odlučili da je montažna kuća pravi objekat za vaš budući dom, a najviše bi vam odgovaralo da novac za izgradnju kuće dobijete preko stambenog kredita sigurno će vas interesovati koji su uslovi za podnošenje ovakvog jednog zahteva.

Za početak, ko uopšte može da podnese zahtev za kredit za izgradnju montažne kuće?

Portal Gradnja. rs uporedio je ponude dve banke, a mi ćemo vam preneti opšte uslove:

- Pored toga što je potrebno da klijenti budu državljani Republike Srbije sa prebivalištem u našoj zemlji, uslovi za podnošenje zahteva za izgradnju montažne kuće podrazumevaju da su zaposleni na neodređeno vreme, minimum šest meseci kod poslednjeg poslodavca, ili imaju status penzionera. U našoj proceni odgovarajuće visine mesečnih prihoda vodimo se time da klijenti nakon što plate anuitet za stambeni kredit imaju dovoljno sredstava za sve svoje ostale redovne troškove - kažu iz jedne banke za ovaj protal.

Dok iz druge dodaju i da: - Redovna primanja mogu da budu opterećena maksimalno do 60% sa ratama svih kredita, uključujući i ratu kredita za izgradnju montažne kuće -

Kako se uspostavlja hipoteka, da li se hipoteka može staviti na kuću u izgradnji?

- Za dobijanje kredita za koji je neophodna hipoteka, važno je da garantna vrednost objekta na kom se ona uspostavlja bude dovoljna da „pokrije“ vrednost kredita koji klijent banke želi da uzme. U zavisnosti od iznosa i ročnosti kredita, hipoteka može biti uspostavljena samo na zemljištu na kom se objekat gradi.

Predmet hipoteke može biti i neka druga uknjižena nekretnina koja nema tereta i svojom procenjenom vrednošću odgovara traženom iznosu kredita.

Koliki kredit je moguće maksimalno dobiti? Koji je maksimalni rok otplate?

Maksimalan iznos kredita koji je moguće dobiti za izgradnju montažne kuće je do  90.000 evraa rok otplate je 30 godina.

- Fiksna kamatna stopa kreće se od 2,99% (EKS od 3,83%) za period otplate koji traje 60 meseci. Moguće je ugovoriti fiksnu kamatnu stopu i za period otplate do 20 godina, za koji bi iznosila 3,89% (EKS 4,34%).

Moguće je dobiti i kredit za kupovinu placa, ukoliko se u listu nepokretnosti plac vodi kao gradsko građevinsko zemljište.

Pri podizanju stambenog kredita za montažne kuće potrebno je da se visina učešća određuje u zavisnosti od nekretnine koja je predmet hipoteke, kao i valute kredita. Ukoliko je predmet hipoteke druga nekretnina koja svojom vrednošću prelazi traženi iznos kredita, učešće nije obavezno.

Nekretnine, stan, stanovi, tržište, kuća

Foto: Shutterstock

A banke će vam najčešće tražiti ova dokumenta:

- pravosnažno rešenje o odobrenju za gradnju, sa svim izmenama ukoliko ih je bilo, kao i potvrdu o prijemu dokumentacije za početak izvođenja radova, odnosno lokacijsku dozvolu ukoliko je građevinska dozvola izdata posle 10. oktobra 2009. godine.

- Pored toga, klijenti treba da dostave i predmet i predračun radova, izrađen od strane ovlašćenog lica sa licencom Inženjerske komore Srbije ili preduzeća koje je registrovano za tu vrstu delatnosti.

- Dodatno, prilažete profakturu, odnosno fakturu za kupovinu montažne kuće, kao i ugovor o kupoprodaji montažnog objekta, zaključen između klijenta i prodavca montažnog objekta.

- U slučaju da prodavac ne vrši i izvođenje radova na montažnom objektu, potrebno je dostaviti profakturu, odnosno fakturu izvođača radova i/ili ugovor o izvođenju radova.

- Na kraju, potrebno je da klijent dostavi i procenu vrednosti nepokretnosti, ukoliko je pri apliciranju za kredit predmet obezbeđenja druga nepokretnost.

- U slučaju kada je predmet obezbeđenja sam montažni objekat koji se kupuje, procena se obavlja nakon završene izgradnje, i to u rokovima predviđenim ugovorom o kreditu.

Ovu procenu izrađuju procenitelji sa liste ovlašćenih procenitelja Banke.

Ukoliko pak planirate da gradite svoju kuću na nekoj od srpskih planina, pročitajte šta će ona morati da ima. 

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • anonimus

    9. jul 2020 | 12:43

    Montazne kuce su super stvar, posebno za vikendice, nasao sam neki plac na Fruskoj Gori preko Solis nekretnina onda kad je poceo karantin, a sad cu gledati da stavim neku montaznu kucu i da se vise ne vracam u stan.

  • Carica

    9. jul 2020 | 13:12

    Da al je naci plac 1/1 u Srbiji ravno lutriji!

  • Dušan

    10. jul 2020 | 18:42

    To što su rekli u banci lažu. Ja trenutno gradim montažnu kuću u Sremskoj Kamenici i pokušao sam da podignem 20.000 eura kredita pošto cela investicija sa placem iznosi 70.000. Posle 10 minuta razgovora u banci sam ustao i otišao sa sastanka. Prvo ako nemate platu od 60. 000 din zaboravite na kredit jer niste kreditno sposobni. Ako ste zaposleni kod preduzetnika nemožete dobiti kredit. Podigao sam na kraju keš kredit i završio sve bez njihovih budalaština sa hipotekama.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>